-31%

2052: GLOBALNA PROGNOZA ZA SLJEDEĆIH 40 GODINA

Original price was: 65.00KM.Current price is: 45.00KM.

Autor/i: Jorgen Randers
ISBN: 978-995-806-303-9
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2014.
Opće informacije: Meki uvez, 416 str., 15,0 cm x 22,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Globalna Prognoza: 2052 – Vizija Budućnosti

U svojoj knjizi “Globalna Prognoza: 2052”, Jorgen Randers postavlja ključno pitanje koje oblikuje misli generacija i znanstvenika: kako će svijet izgledati za četrdeset godina? Autor, čiji je prethodni rad obuhvatio čuvenu studiju “Granice Rasta”, sada stavlja naglasak na budućnost, koristeći svoje bogato iskustvo na području održivosti i globalnih prognoza.

Knjiga, nastala iz više od trideset razgovora s vodećim znanstvenicima, ekonomistima i futuristima, otvara dijalog o ključnim pitanjima koja će oblikovati našu budućnost. Kroz analize i projektiranje trendova, Randers nas vodi kroz potencijalne scenarije koji obuhvaćaju brojne izazove i mogućnosti.

Ovaj letimičan uvid u budućnost povlači za sobom niz pitanja:

  • Koliko će ljudi na planeti trebati pomoć?
  • Hoće li biti dovoljno hrane i energije?
  • Hoće li vjerovanje u beskrajni rast doživjeti slom?
  • Hoće li Kina postići svoju ekonomsku nadmoć na miran način?
  • Hoće li utrka prema obnovljivim izvorima energije uspjeti?
  • Hoće li svugdje zavladati nekontrolirane klimatske promjene?
  • U kojim će se dijelovima svijeta kvaliteta života poboljšati, a u kojima pogoršati?

Ova pitanja, kao i brojna druga, umješno se propituju kroz oštrouman, humani i stručni uvid u budućnost pred nama, što za rezultat daje brojna iznenađujuće odgovore.

Preporuke i recenzije:

„ . . . nadahnjujuće i izazovno za svakog tko doista brine o našoj zajedničkoj budućnosti.” – Gro Harlem Brundtland, bivši premijer Norveške

„Ovo je knjiga iznimno velikog značaja.“” – James Gustave Speth, autor knjige Amerika izvediva (America the Possible)

„Suviše je kasno upitati se koliko bi drugačiji i svježim zrakom bogatiji bio današnji svijet da smo poslušali Jorgena Randersa prije četrdeset godina. Pitanje je hoćemo li ga konačno ovaj put poslušati.” – Alan Weisman, autor knjige Svijet bez nas (The World Without Us)

„Uz jasnoću, svijest, i hrabrost, Jorgen Randers kao mislilac koji je utro put konceptu globalnih sustava, zajedno sa svojim istaknutim pomagačima, u ovoj knjizi opisuje silnice koje će oblikovati naredna četiri desetljeća” – Amory B. Lovins, predsjedatelj i znanstveni voditelj, Institut Rocky Mountain; autor knjige Reinventing Fire

 

Kratki sadržaj:

I. POZADINA:
Zabrinutost za budućnost
Pet glavnih pitanja vezanih uz promjenu sustava
II. MOJA GLOBALNA PROGNOZA:
Logika moje prognoze
Broj stanovnika i potrošnja do 2052.
Energija i CO2do 2052.
Hrana i ekološki otisak do 2052.
Nematerijalna budućnost do 2052.
Duh vremena 2052.
III. ANALIZA
Razmišljanja o budućnosti
Pet regionalnih budućnosti
Usporedba s drugim budućnostima
Što biste trebali učiniti

 

O autoru:

Jorgen Randers je profesor klimatske strategije na Norveškoj poslovnoj školi BI, na kojoj radi na području klimatskih problema i analize scenarija. Prethodno je bio predsjednik BI-ja i zamjenik glavnog ravnatelja WWF International-a (World Wildlife Fund) u Švicarskoj. Održava brojna međunarodna predavanja na temu održivog razvoja, a posebno klime te sudjeluje u radu upravnih odbora mnogih korporacija kao nerukovodeći član. Sjedi na vijeću za održivost Britanskog telekoma u Velikoj Britaniji te Dow Chemical-a u Sjedinjenim državama. 2006. godine predsjedao je Povjerenstvom za smanjenje stakleničkih plinova ustrojenim odlukom britanskog Kabineta, koje je iznijelo zaključke na koji način Norveška može srezati svoje emisije ovih plinova za dvije trećine do 2050. godine. Randers je napisao brojne knjige i znanstvene referate te je bio koautor čuvene knjige The Limits to Growth (Universe Books, 1972), Beyond the Limits (Chelsea Green, 1992), i Limits to Growth: The 30-Year Update (Chelsea Green, 2004).

 

U ‘Globalnoj Prognozi: 2052’, Jorgen Randers postavlja ključna pitanja koja će oblikovati našu budućnost, nudeći inspirativne odgovore koji zahtijevaju promišljanje i akciju. Ova knjiga nije samo putokaz za predviđanje budućnosti, već i ključni alat za sve koji žele aktivno sudjelovati u oblikovanju svijeta za idućih četrdeset godina.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “2052: GLOBALNA PROGNOZA ZA SLJEDEĆIH 40 GODINA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart