-31%

BUDUĆNOST MOĆI

Original price was: 65.00KM.Current price is: 45.00KM.

Autori: Joseph S. Nye, Jr.
ISBN: 978-953-246-133-6
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2012.
Opće informacije: Meki uvez, 315 str., 16,0 cm x 24,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

MOĆ EVOLUIRA.

KAKO ĆE MOĆ DJELOVATI, I KAKO ĆE SE MIJENJATI U 21. STOLJEĆU?

U šesnaestom stoljeću kontrola kolonija i mase zlata dala je prednost Španjolskoj; u sedamnaestom stoljeću Nizozemska je profitirala od trgovine i financija; u osamnaestom Francuska je bila na dobitku zbog svoje veće populacije i vojske, a u devetnaestom je moć Britanije počivala na prvenstvu zemlje u industrijskoj revoluciji i na njezinoj mornarici.

U doba Kennedyja i Hruščova, resursi moći mjerili su se prema nuklearnim projektilima, industrijskom kapacitetu, te broju naoružanih ljudi i tenkova spremno poredanih za prelazak ravnica Istočne Europe. Ali globalno informatičko doba dvadeset i prvoga stoljeća brzo pretvara te tradicionalne oznake moći u zastarjele, preraspoređujući odnose moći.

Budućnosti moći, Joseph S. Nye, Jr., dugogodišnji analitičar moći i praktični djelatnik iz prve ruke u radu vlade, daje snažnu naraciju koja razmatra pomake, inovacije, smione tehnologije i nove odnose, koji će definirati dvadeset i prvo stoljeće. On prikazuje kako se resursi moći prilagođavaju digitalnom dobu, i kako strategije pametne moći moraju uključiti više od vojne snage neke zemlje. Informacije koje su nekada bile rezervirane za vladu, danas su dostupne za masovnu potrošnju. Internet je doslovce stavio moć na vrhove prstiju nedržavnih izvršitelja, i omogućio im da lansiraju kibernapade na vlade iz svojih domova, i da stvore sigurnosne prijetnje koje se osjećaju diljem svijeta. Ali kibernetičko doba također je stvorilo novu frontu moći među državama, prepunu prilika za zemlje u razvoju. Na početku dvadeset i prvog stoljeća, Amerika je imala oko četvrtinu proizvodnje na svijetu, i samo 5 posto svjetskog stanovništva.

Bila je nedvojbeno najmoćnija država u svijetu, nedostignuta u vojnoj snazi i u vlasništvu nad svjetskim resursima. Danas, Kina, Brazil, Indija i druge zemlje povećavaju svoje udjele u resursima svjetske moći, ali ostaje malo vjerojatno da će prestići Ameriku kao najmoćniju državu, pod uvjetom da Sjedinjene Države usvoje nove strategije osmišljene za globalno informatičko doba. Presudni učinak interneta na prirodu moći zajednički je interes država diljem svijeta. Proučavajući to što znači imati moći u dvadeset i prvom stoljeću, Budućnost moći osvjetljava put unaprijed.

“Joseph Nye najistaknutiji je američki stručnjak za sadržaj, raznolikosti, koristi i zlorabe moći. On piše sa spoznajama koje bi neki predsjednik ili državni tajnik smatrao dragocjenima, i vanjsku politiku čini manje stranom za svakog čitatelja. Ako vam je cilj razumjeti svjetske odnose u dvadeset i prvom stoljeću, ne može postojati bolji vodič od Budućnosti moći.”
MADELEINE K. ALBRIGHT, bivša državna tajnica SAD-a

“Moć je nekad proizlazila iz nadzora nad pomorskim putovima. U budućnosti, objašnjava Joe Nye, dolazit će od sposobnosti kormilarnja po informatičkim putevima kibernetičkog prostora, i kontroliranja naracija koje utječu na ljude. Sveobuhvatnu u temama, ali specifičnu u primjerima, ovu je knjigu uzbudljivo čitati, i fascinantno je o njoj razmišljati.”
WALTER ISAACSON, predsjednik i glavni izvršni rukovoditelj Aspenskog instituta

“Ako tražite briljantnu i izvornu analizu kibermoći, pročitajte peto poglavlje Budućnosti moći Josepha S. Nyea. Ako tražite najbolju dostupnu cjelovitu analizu moći u svjetskoj politici, pročitajte cijelu knjigu.”
ROBERT O. KEOHANE, profesor javnih i međunarodnih odnosa, Škola javnih i međunarodnih odnosa Woodrow Wilson, Sveučilište u Princetonu

“U ovoj magistralnoj knjizi Joseph Nye nudi vrlu čitku sintezu preko dva desetljeća pojmovno inovativne znanstvenosti. On daje prodornu sondažu u različite vrste moći, analizira prijelaze između država u usponu i u padu, i istražuje difuziju moći od države prema nedržavnim akterima. Nyeova je liberalno-realistička strategija uvjerljiva: Amerika može zaustaviti političko propadanje i produžiti ekonomsko blagostanje pridržavajući se strategije pametne moći koja odbija tražiti primat i preferira se uskladiti s drugim državama. Ova knjiga trebala bi postati obavezno štivo za svakoga tko se zanima za međunarodne odnose.”
PETER J. KATZENSTEIN, Walter S. Carpenter, Jr., profesor međunarodnih studija, Sveučilište Cornell

“Joseph Nye iskristalizirao je desetljeća discipliniranih, pragmatičnih i utjecajnih razmišljanja o tome što je moć i što bi trebala biti. Svojim zaštitnim znakom spoja jasnoće i uvjerljivosti, Nye je ponudio protuotrov za bojazni o novim moćnim državama i za strahove o propadanju Amerike.”
STROBE TALBOTT, autor knjige “Veliki pokus: priča o drevnim carstvima, modernim državama i potrazi za gobalnom državom”

Kratki sadržaj:

Predgovor hrvatskom izdanju (napisao dr. Josip Glaurdić)
Predgovor

 1. VRSTE MOĆI
  Što je moć u globalnim odnosima
  Vojna moć
  Ekonomska moć
  Meka moć
 2. POMACI U MOĆI: DIFUZIJE I TRANZICIJE
  Difuzija i kibermoć
  Prijenos moći: Pitanje američkog zalaza

III. POLITIKA
Pametna moć

Joseph S. Nye, Jr., istaknuti je zaslužni sveučilišni profesor (Distinguished Service Professor) i bivši dekan Kenedyjeve škole državnog upravljanja na Harvardskom sveučilištu. Od 1977. do 1979. bio je zamjenik državnog podtajnika za sigurnosnu pomoć, znanost i tehnologiju, i predsjedavao je Radnom skupinom Nacionalnog sigurnosnog vijeća za neširenje nuklearnog oružja. Od 1993. do 1994. bio je predsjedatelj Nacionalnog obavještajnog vijeća i 1994. i 1995. služio je kao pomoćnik ministra za obranu za Međunarodne sigurnosne odnose. U svim trima agencijama primio je istaknute nagrade za službu. Također je od 1986. do 1993. bio američki predstavnik u Savjetodavnom povjerenstvu za pitanja razoružanja glavnoga tajnika OUN-a. Nye je član Američke akademije znanosti i umjetnosti, Američke diplomatske akademije i Britanske akademije. Primio je nagradu “Woodrow Wilson” od Sveučilišta u Princetonu, nagradu “Charles Merriam” od Američkog politološkog društva, nagradu za istaknutog znanstvenika od Asocijacije za međunarodne studije, kao i francuski red akademskih palmi (Ordre des Palmes Académiques). Autor je mnogih djela, među njima i knjige “Paradoks američke moći: Zašto jedina svjetska velesila ne može djelovati sama” (The Paradox of American Power: Why the World’s Only Superpower Can’t Go It Alone, 2002) .

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “BUDUĆNOST MOĆI”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart