Dobrodošli u online trgovinu "Naklade Mate"!
-31%

JAVNO-PRIVATNA PARTNERSTVA

45.00KM

Autori: E. R. Yescombe
ISBN: 978-953-246-114-5
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2010.
Opće informacije: Tvrdi uvez, 380 str., 17,0 cm x 25,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

NAČELA POLITIKE I FINANCIRANJE

U knjizi Javno-privatna partnerstva, načela politike i financiranje E. R. Yescombe fokusira se na praktične koncepte, pitanja i tehnike, pri čemu ne pretpostavlja nikakvo prethodno znanje o politikama ili tehnikama financiranja javno – privatnih partnerstva (JPP-ova).

Tijekom zadnjeg desetljeća financiranje je privatnog sektora kroz javno-privatna partnerstva (JPP-ove) postalo vrlo popularno u cijelom svijetu kao način osiguravanja i održavanja infrastrukture javnog sektora u sektorima poput prijevoza (ceste, mostovi, tuneli, željeznica, brodskih i zrakoplovnih luka), društvene infrastrukture (bolnice, škole, zatvori, društveni smještaj), javnih komunalija (opskrba vodom, obrada otpadnih voda, odlaganje otpada), vladinih ureda te drugih specijaliziranih usluga (poput komunikacijskih mreža ili obrambene opreme).

Javno-privatno partnerstvo, temeljeno na autorovom praktičnom iskustvu i u javnom i u privatnom sektoru, daje pregled ključnih pitanja i uspoređuje međunarodne prakse politika u odlučivanju prihvatiti ili ne JPP i specifičnu primjenu pristupa ovoj politici kroz JPP ugovore, a od čitatelja ne očekuje nikakvo prethodno znanje o projektnom financiranju. Javno-privatno partnerstvo bavi se i s koncesijskim i PFI modelima JPP-ova te omogućava strukturirano uvođenje u ovo područje. Autor se usmjerava na praktične koncepte, pitanja i tehnike, pri čemu ne pretpostavlja nikakvo prethodno znanje o politikama ili financiranju JPP-ova iz međunarodne perspektive prikazuje okvir i razvoj politike JPP-a; pokriva financijske analize, strukturiranje i investiranje u JPP-ove i sa strane javnog i sa strane privatnog sektora.

 

„Javno-privatno partnerstvo nudi sustavan pregled novog trenda u kojem vlade u sve većem broju očekuju od privatnog sektora izgradnju  upravljanje infrastrukturnim objektima, kao i pružanje specijaliziranih usluga. Tekst obuhvaća širok raspon tema, od vrlo općenite politike s kojom su se susretali javni autoriteti pri razmatranju toga ima li smisla prihvatiti oblike djelovanja kroz JPP-ove, do znatno složenijih tehničkih tema koje uključuju financijske analize, nabavu, financijsko i pravno strukturiranje. Napisana od iskusnog praktičara, rad E. R. Yescombea predstavlja neprocjenjiv i mjerodavan vodič svim stranama uključenima u JPP – od investitora, bankara, poduzeća koja pružaju infrastrukturu i usluge autoritetima javnog sektora do javnosti u najširem obliku, kao glavnom korisniku JPP objekata i/ili usluga. Knjiga će za početnike biti sjajan uvod u poslovanje JPP-ova, kao i vrijedan izvor referencija za sve one koji već imaju iskustvo s ovom temom.“ – Mojmir Mrak, profesor međunarodnih financija na ekonomskom fakultetu u Ljubljani, Slovenija

 

Kratki sadržaj:

Što su javno-privatna partnerstva?
JPP-ovi – za i protiv
JPP po čitavom svijetu
Novčani tok i analiza investicije
Odluke o investicijama u javnom sektoru
Nabavljanje i upravljanje ugovorima u javnom sektoru
Perspektiva investitora iz privatnog sektora
Projektno financiranje i JPP-ovi
Financiranje privatnog sektora – izvori i postupci
Financijsko strukturiranje
Financijsko omeđivanje rizika
Kontrola novčanog toka od strane vjerovnika, njihova sigurnost i ovrha
Mehanizam naknade za usluge
Procjena rizika i prijenos
Promjene okolnosti i raskid
Natjecanje u financiranju, refinanciranje duga i prodaja glavnice
Alternativni modeli

 

O autoru:

E. R. Yescombe ima preko 30 godina iskustva u različitim oblicima strukturiranih financija, uključujući financiranje projekata, leasing, izvozničke kredite, nekretnine i financiranje aktive. Od 1998. nezavisni je savjetnik na područjima financiranja projekata i JPP-ova/PFI-ova, gdje sa- vjetuje sponzore projekata i strukture javnog sektora u energetici, infrastrukturi i projektima JPP/PFI (uključujući pitanja politika JPP-ova i normizacija ugovora). Uspostavio je za Tokijsku banku 1987. poseban financijski odjel u Londonu (tada najveću japansku međunarodnu banku), savjetujući i aranžirajući financije za projekte u sektorima poput proizvodnje energije, infrastrukture, telekomunikacija i prirodnih resursa, kao i u leasingu, financiranju zrakoplova i nekretnina. Prateći stvaranje Tokijske banke – Mitsubishi tijekom 1996. postao je voditelj projektnog financiranja za spojenu grupu u Londonu. Prije rada za Tokijsku banku i njezinu banku prethodnicu u Londonu, radio je za Grindlays Bank Group u Londonu, Indiji i Singapuru. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Oxfordu.

 

Otkrijte tajne uspjeha u svijetu javno-privatnih partnerstava kroz sveobuhvatan vodič E. R. Yescombe-a, priznatog stručnjaka s preko 30 godina iskustva u financiranju projekata diljem svijeta. Uronite u složene strategije i pristupe financiranju infrastrukturnih projekata koje autor majstorski razotkriva u svojoj knjizi, postavljajući temelje za vaše dublje razumijevanje i uspjeh u području JPP-ova.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “JAVNO-PRIVATNA PARTNERSTVA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart