Dobrodošli u online trgovinu "Naklade Mate"!
-19%

EUROPSKO EKONOMSKO PRAVO

Original price was: 99.00KM.Current price is: 80.00KM.

Tomislav Sokol

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Europsko ekonomsko pravo predstavlja temeljne pojmove i problematiku europskog unutarnjeg tržišta. Kroz knjigu su predstavljeni najvažniji pojmovi i teorijsko objašnjenje pravila europskog unutarnjeg tržišta.  Na to se nadovezuje zajednički rad nastavnika i studenata kroz izučavanje primarnih i sekundarnih izvora prava Europske unije te sudske prakse Suda Europske unije koja je imala golemu važnost u razvoju unutarnjeg tržišta EU.

U opisanom kontekstu, autor pruža teorijsku i kontekstualnu osnovu nužnu za razumijevanje Europskog ekonomskog prava. Pri tome objašnjava temeljne postavke teorije komparativne prednosti kao važnog elementa za shvaćanje ratia omogućavanja slobodne trgovine i unutarnjeg tržišta, stupnjeva ekonomskog integriranja te pozitivne i negativne integracije u kontekstu EU.

Slijedi analiza pojedinačnih sloboda kretanja koje predstavljaju osnovu unutarnjeg tržišta: slobode kretanja roba, slobode kretanja ljudi, slobode pružanja usluga i s njom blisko vezane slobode poslovnog nastanka te slobode kretanja kapitala.

Poslije prvog dijela, u kojemu su opisani načini na koji pravila EU štite pojedince i slobodnu trgovinu od ograničenja koja im postavljaju države članice, drugi dio je posvećen zaštiti tržišnog natjecenja od nezakonitih postupanja poduzetnika na tržištu.

Nakon objašnjenja svrhe postojanja propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, te temeljnih pojmova kao što je „poduzetnik” ili „mjerodavno tržište”, analiziraju se redom zabranjeni sporazumi poduzetnika čiji je cilj ili posljedica sprečavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja na unutarnjem tržištu, zloporaba vladajućeg položaja poduzetnika na tržištu te koncentracije poduzetnika.

Treći dio se bavi državnim potporama, gdje se, nakon pojmovnih i kontekstualnih razjašnjenja, poseban naglasak stavlja na dopuštenost i kontrolu državnih potpora u Europskoj uniji.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “EUROPSKO EKONOMSKO PRAVO”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart