-31%

FINANCIJE I DOBRO DRUŠTVO

Original price was: 65.00KM.Current price is: 45.00KM.

Autor/i: Robert J. Shiller
ISBN: 978-995-806-316-9
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2015.
Opće informacije: Meki uvez, 304 str., 16,0 cm x 24,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Ugled financijske industrije jedva da bi mogao biti na nižoj razini nego što je danas, uz bolne posljedice financijske krize iz 2008. Najprodavaniji ekonomist – kolumnist New York Timesa Robert Shiller ne ispričava se za grijehe prošlosti – on je vjerojatno jedina osoba koja je predvidjela kako mjehur tržišta dionica 2000., tako i mjehur na tržištu nekretnina koji je izazvao krizu založnih stambenih zajmova. Međutim, u ovoj važnoj i suvremenoj knjizi Shiller poručuje da financije moramo ponovo staviti u službu općih interesa umjesto da ih osuđujemo. Iznosi jake argumente za prepoznavanje financija kao jednog od najmoćnijih oruđa za rješavanje naših zajedničkih problema i poboljšanje opće dobrobiti koje posjedujemo, te pokazuje da financije ni u kojem slučaju nisu društveni parazit. Potrebno nam je više financijskih inovacija – ne manje – a financije bi trebale preuzeti veću ulogu u pomaganju društvu pri ostvarenju njegovih ciljeva.

Postavljajući izazov pred društvo i njegove vođe da ponovo razmisle o financijama i njihovoj ulozi u društvu, Shiller tvrdi da financije ne bi trebale biti definirane samo kao rukovanje novcem i upravljanje rizikom nego kao nadzor nad društvenom imovinom. Objašnjava kako ljudi koji su izgradili karijere u području financija – od izvršnih direktora, direktora za investicije i bankara do osiguravatelja, odvjetnika i nadzornih tijela – mogu, a to i čine, upravljati, štititi i povećavati tu imovinu. Opisuje kako su financije kroz povijest doprinijele dobrobiti društva putem inovacija poput osiguranja, hipoteka, štednih računa i mirovina te predlaže osmišljavanje novih načina usmjeravanja financijske kreativnosti prema ostvarenju dobrobiti za cjelokupno društvo.

U konačnici, Shiller pokazuje kako društvo opet može iskoristiti snagu financija za opću dobrobit

„Knjiga Financije i dobro društvo provokativan je poziv na razumijevanje, a nakon toga ponovno osmišljavanje financija kao sile koja bi mogla stvoriti uključeno blagostanje. Shiller potvrđuje pretjeranost, nejednakost i neuspješne inicijative, pa i nepostojanost današnjeg financijskog sustava, ali tvrdi kako je to moguće promijeniti. Važna knjiga za sve one koji zahtijevaju promjenu.”
– Rosabeth Moss Kanter, profesorica na Poslovnoj školi Harvard i autorica knjige SuperCorp: Kako Vanguard tvrtke stvaraju inovacije, dobit, rast i opću dobrobit

„Pozivajući se na povijest, ekonomsku teoriju te revno praćenje našeg gospodarstva, Robert Shiller donosi svježu perspektivu u pogledu izuzetno važnog pitanja – uloge financija u našem društvu. Zahtijeva od nas da prevladamo popularnu pogrešnu predodžbu kako su sve financije same po sebi korumpirane te da proširimo vidike vezane uz pitanje kako možemo upotrijebiti snagu financija za dobrobit društva kao cjeline.”
– Darrell Duffie, Postdiplomski poslovni studij, Sveučilište Stanford

„Mnogi su MBA studenti fascinirani svijetom financija, ali su oprezni kada je riječ o pristupanju tom svijetu jer smatraju da nazaduje i da je narušen neetičnim ponašanjem. Ova će im knjiga pokazati zašto financije jesu i trebaju biti značajan dio rješenja dobrog društva, a ne njegov problem. Nijedna druga knjiga u tome ne uspijeva većim autoritetom ili vjerodostojnošću.”
– Shlomo Maital, professor emeritus, Tehnološki institut Technion-Israel

„Ovdje se radi o obilju ideja i činjenica – od Adama Smitha preko neuroznanosti do dizajna kasina – koje će inteligentne čitatelje koji financije doživljavaju nedohvatnima uvjeriti da one nisu samo zanimljive nego su čak i zabavne.”
– Robert Wade, Londonska škola ekonomije i političkih znanosti

KRATKI SADRŽAJ:

I DIO: ULOGE I ODGOVORNOSTI
Predsjednici uprava, Investicijski menadžeri, Bankari, Investicijski bankari, Hipotekarni zajmodavci i sekuritizatori, Trgovci i stvaratelji tržišta, Osiguravatelji, Dizajneri tržišta i financijski inženjeri
Ponuditelji izvedenica, Odvjetnici i financijski savjetnici, Lobisti, Nadzorna tijela, Računovođe i revizori, Edukatori….

II DIO: FINANCIJE I UZ NJIH VEZANA NEZADOVOLJSTVA
Financije, matematika i ljepota, Kategoriziranje ljudi: Financijaši nasuprot umjetnicima i ostalim idealistima, Impuls preuzimanja rizika, Impuls konvencionalnosti i preferiranja poznatog, Dug i financiranje zaduživanjem, Primjeri nesretnog poticanja ljigavosti svojstvene financijama, Uloga financijskih špekulacija, Špekulativni mjehuri i cijena koju društvo plaća zbog njih, Nejednakost i nepravednost, Problemi s filantropijom, Disperzija vlasništva kapitala, Velika iluzija, nekad i sad

R. J. Shiller autor je Izobilja neracionalnosti i Drugorazrednog rješenja te je zajedno s Georgeom A. Akerlofom koautor knjige Životinjski duh: Kako ljudska psihologija usmjerava ekonomiju i zašto je to važno za globalni kapitalizam (sve je objavio Princeton). Shiller je „Arthur M. Okun profesor ekonomije” na Sveučilištu Yale.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “FINANCIJE I DOBRO DRUŠTVO”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart