-35%

FINANCIJSKA TRŽIŠTA I INSTITUCIJE

Original price was: 139.00KM.Current price is: 90.00KM.

Autor/i: Frederic S. Mishkin, Stanley G. Eakins
ISBN: 978-953-246-239-5
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2019.
Opće informacije: Integralni uvez, 800 str., 20,5 cm x 25,5 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

  1. izdanje

 

PRAKTIČNI UVID U DJELOVANJE DANAŠNJIH FINANCIJSKIH TRŽIŠTA I INSTITUCIJAPOTIČE ČITATELJE NA RAZUMIJEVANJE VEZA IZMEĐU TEORIJSKIH KONCEPATA I NJIHOVIH PRIMJENA U STVARNOM SVIJETU.

 

Na večernjim ste vijestima upravo čuli da je tržište obveznica u rastu. Znači li to da će kamatne stope pasti pa će vam biti lakše financirati kupnju novog računalnog sustava za vaše poduzeće? Hoće li se gospodarska situacija u budućnosti popraviti pa je sada pravo vrijeme za izgradnju nove zgrade ili dogradnju postojeće? Biste li trebali pokušati prikupiti sredstva izdavanjem dionica ili obveznica ili umjesto toga zatražiti bankovni kredit? Ako uvozite robu iz inozemstva, biste li trebali biti zabrinuti da će poskupiti?

Ova knjiga nudi odgovore na postavljena pitanja proučavajući kako funkcioniraju financijska tržišta (poput tržišta obveznica, dionica i deviznih tržišta) i financijske institucije (banke, osiguravajuća društva, investicijski fondovi i druge institucije).

Financijska tržišta i institucije ne utječu samo na vaš svakodnevni život već uključuju i ogromne tijekove kapitala kroz naše gospodarstvo, što posljedično utječe na poslovne profite, proizvodnju roba i usluga, pa čak i na ekonomsko blagostanje.

Financijska tržišta, poput tržišta obveznica i dionica, neophodna su za postizanje veće ekonomske efikasnosti zato što usmjeravaju sredstva od ljudi koji za njih nemaju produktivnu svrhu do onih koji imaju. Stoga su dobro funkcionirajuća financijska tržišta ključan čimbenik u postizanju visokog gospodarskog rasta, dok su loše funkcionirajuća financijska tržišta jedan od razloga zbog kojeg mnoge zemlje u svijetu ostaju beznadno siromašne.

Aktivnosti na financijskim tržištima također imaju i izravan učinak na osobno bogatstvo, ponašanje poduzeća i potrošača te ciklička kretanja u gospodarstvu.

 

Kratki sadržaj:

 

Zašto proučavati financijska tržišta i institucije?
Pregled financijskog sustava

Što znače kamatne stope i koja je njihova uloga u vrednovanju?
Zašto se kamatne stope mijenjaju?
Kako rizična i ročna struktura utječu na kamatne stope?
Jesu li financijska tržišta efikasna?

Zašto postoje financijske institucije?
Zašto dolazi do financijskih kriza i zašto su one toliko štetne za gospodarstvo?
Središnje banke i Sustav federalnih rezervi
Provođenje monetarne politike: instrumenti, ciljevi, strategija i taktike

Tržišta novca
Tržište obveznica

Tržište dionica
Hipotekarna tržišta
Devizno tržište
Međunarodni financijski sustav

Bankarstvo i upravljanje financijskim institucijama
Financijska regulacija
Bankarski sektor: struktura i konkurencija
Industrija investicijskih fondova
Osiguravajuća društva i mirovinski fondovi

Investicijske banke, brokerske kuće i poduzeća rizičnog kapitala

Upravljanje rizikom u financijskim institucijama

Zaštita od rizika financijskim izvedenicama

 

O autorima:

 

Frederic S. Mishkin profesor je bankarstva i financijskih institucija s počasnom titulom Alfred Lerner na Poslovnoj školi Sveučilišta Columbia. Od 2006. do 2008. bio je član Odbora guvernera Sustava federalnih rezervi. Također je istraživački suradnik u Nacionalnom uredu za ekonomska istraživanja i bivši predsjednik Istočnog udruženja ekonomista. Od stjecanja doktorata na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT) 1976. podučavao je na Sveučilištu u Chicagu, Sveučilištu Northwestern, Sveučilištu Princeton i Sveučilištu Columbia. Također je primio počasnu profesuru od Narodnog sveučilišta u Kini. Istraživanja profesora Mishkina bave se monetarnom politikom i njezinim utjecajem na financijska tržišta i ukupno gospodarstvo. Autor je više od dvadeset knjiga.

Stanly G. Eakins ima veliko iskustvo kao financijaš, bio je potpredsjednik i revizor pri First National Bank iz Fairbanksa, kao i kreditni savjetnik za komercijalne kredite i kredite za nekretnine. Osnivač Denali Title and Escrow Agency, osiguravajuće kuće iz Fairbanksa, Aljaska, također je vodio poslovanje banke te je bio glavni financijski direktor višemilijunske građevinske kompanije. Profesor Eakins ima doktorat sa Državnog sveučilišta Arizona. Pridruženi je dekan Poslovnog koledža pri Sveučilištu East Carolina. Njegova se istraživanja prvenstveno bave ulogom institucija u korporativnoj kontroli i kako one utječu na investicijske aktivnosti. Također se bavi integriranjem multimedijalnih alata u obrazovanje te je za svoj rad primio nepovratne novčane potpore od Sveučilišta East Carolina.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “FINANCIJSKA TRŽIŠTA I INSTITUCIJE”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart