GRAFEN

62.00KM

Autor/i: Les Johnson i Joseph Meany
ISBN: 978-953-246-500-6
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2023.
Opće informacije: Meki uvez, 269 str., 15,0 x 22,8 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

SUPERJAK, SUPERTANAK I SVESTRAN MATERIJAL KOJI ĆE REVOLUCIONARIZIRATI SVIJET

Ako ste zainteresirani za znanost, ekonomiju, povijest ili jednostavno nešto između što nastaje preklapanjem tih triju područja, velika je vjerojatnost da ćete uživati čitajući ovu knjigu. Ako ste već upoznati s pojmom grafena, tada će vam možda biti posebno zanimljiv njegov povijesni razvoj i otkriće.

 

Što bi se dogodilo kada biste otkrili beskonačno tanak materijal koji dobro provodi struju, može izdržati težine milijun puta veće od svoje vlastite, ali i pročistiti najonečišćeniju vodu? I što ako je to materijal koji je sastavom jednak kao i punjenje najobičnije olovke? Izvanredni materijal grafen nije stvar znanstvene fantastike. Velike grupe znanstvenika teže cilju kojim će grafen do druge polovice 21. stoljeća postati glavni materijal za tehnološke svrhe. Poduzetnici su nezadovoljni takvim vremenskim odmakom i žele grafen u iste svrhe koristiti već u idućem desetljeću. No, kako je to moguće postići?

 

Smatra se da će se tehnologija materijala revolucionarizirati tijekom druge polovice 21. st. kada slijedi prava i intenzivna upotreba grafena, no pod kojim uvjetima bi se takvo nešto moglo dogoditi? Srećom, ne pod onim koji imaju veliki utjecaj na okoliš. U tehnologiji materijala veliki je jaz između grafena i druge velike kategorije prema posebnosti svojstava – rijetkih zemnih metala. Teško dostupni zemni metali uključujući tantal, neodimij i lantan prisutni su u velikom broju uređaja koje koristimo na dnevnoj bazi, od mobitela do lijekova. No za razliku od rijetkih zemnih metala, za dobivanje grafena nije potreban angažman cijele vojske opremljenih radnika te 200-litarski rezervoar otapala za crpljenje i rudarenje, jer je osnovna sirovina od koje se dobiva grafen, ugljik, svuda oko nas. U današnje vrijeme najvažniji izvor grafena je upravo mineral grafit. Rijetki zemni metali su deficitarni i podrazumijevaju međusobno natjecanje velesila koje ih crpe i dalje distribuiraju, što kod grafena ne bi trebao biti slučaj; za dobivanje grafena biti će presudno znanje i patenti.

 

Možemo se zapitati zašto je grafen u 21. st. još uvijek poprilično nepoznat i neistražen?

Kao odgovor na ovo pitanje potrebno je ispričati cjelokupnu priču o grafenu. Priču o slučajnom otkriću grafena. Priču o utrkama i nadmetanju moćnih milijunskih tvrtki u nastojanjima da što prije razviju i bolje razumiju upotrebu ovog materijala koji je još uvijek daleko od polica trgovina. Priča vrlo moćnog materijala koji će promijeniti način kako pristupamo proizvodnji, ali i upotrebi mnogih proizvoda koje dosada nismo imali u vidu. Prethodne tehnološke revolucije naučile su nas mnogočemu. Svako novo otkriće omogućilo nam je probijanje eksperimentalnog područja te omogućilo ostvarenja izvan naših očekivanja. Velika je vjerojatnost da će nam otkriće grafena omogućiti oslobađanje okova upotrebe metalnih žica i dovesti nas u bežično razdoblje.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “GRAFEN”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart