Dobrodošli u online trgovinu "Naklade Mate"!

Imovinska šteta u Rimskom klasičnom pravu

25.00KM

S. Aličić

Kategorije: ,
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Imajući u vidu romanistički sadržaj ove naučne monografije, autor sam ističe da je ona prvenstveno namijenjena romanistima, ali i civilistima, istoričarima, lingvistima, ali i onim čitaocima koji se iz vlastitih pobuda interesuju za rimsku pravnu zaostavštinu. Mnogi pravnici u današnje doba skoro čitav svoj pravnički radni vijek provedu baveći se ovom girokom problematikom štete i naknade štete. Zbog toga bi ova knjiga mogla biti veoma korisna i zanimljiva pravnicima-praktičarima koji žele da obogate svoju pravničku erudiciju i saznaju nešto više o drevnim korjenima modernog odštetnog prava.
Prof. dr Nikola Mojović, Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci
Knjiga Imovinska šteta izvorni je znanstveni doprinos pravno-povijesnoj, a posebice romanističkoj odnosno privatno-pravnoj, znanosti. Naime, smatram da naslov knjige u potpunosti odražava njezin sadržaj i svrhu, pri čemu je uvodni dio relevantan i sažet s jasno definiranom, znanstveno opravdanom, metodologijom. S obzirom da je šteta jedan od najvažnijih pravnih koncepata, posebice obveznog prava, autor je u knjizi, uz kratki kritički pregled relevantnih romanističkih istraživanja, obradio sve ključne elemente tog instituta promatrane – temeljem analize svih, dvojezično izloženih, relevantnih pravnih vrela – razvojno kroz prizmu akvilijanske odgovornosti u rimskom klasičnom pravu.
Prof. dr. se. Ivana Jaramaz Reskušić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu Katedra za rimsko privatno pravo
Autor dosledno brani tezu po kojoj izraz damnum u rimskom klasičnom pravu u svim klasičnim rimskim pravnim tekstovima koji se odnose na Akvilijev zakon označava imovinsku štetu, tj. umanjenje imovine, odnosno gubitak koji neko lice trpi. Štaviše, autor smatra da značenje umanjenja imovine u apstraktnom smislu ili konkretnog gubitka reč damnum ima u svim rimskim pravnim tekstovima, počevši od Zakona XII tablica, preko Akvilijevog zakona i drugih pretklasičnih pravnih tekstova. Dakle, reč damnum u toku više vekova nije pretrpela nikakvu evoluciju u semantičkom smislu, a ako i jeste, to u izvorima nije ostavilo traga…
Prof. dr Marija Ignjatović, Pravni fakultet Univerziteta u Nišu Katedra za pravno-istorijske nauke

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Imovinska šteta u Rimskom klasičnom pravu”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart