Dobrodošli u online trgovinu "Naklade Mate"!
-34%

INSTITUCIJE, INSTITUCIONALNA PROMJENA I EKONOMSKA USPJEŠNOST

Original price was: 61.00KM.Current price is: 40.00KM.

Autor/i: Douglass C. North
ISBN: 9531574324
Izdavač: Masmedia d.o.o.
Godina: 2003.
Opće informacije: Tvrdi uvez, 259 str.,23,5 x 16,5 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Douglass C. North, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, predstavlja izvanredno djelo pod nazivom “Institucije, Institucionalna Promjena i Ekonomska Uspješnost”. Knjiga je temeljena na analitičkom okviru koji North razvija kako bi proučio utjecaj institucija i institucionalnih promjena kroz povijest na ekonomsku uspješnost.

Raščlanjujući ekonomske strukture, autor naglašava da institucije proizlaze iz nesigurnosti u odnosima među ljudima. No, ključno je razumjeti da postoji velika varijabilnost u posljedicama institucionalnih promjena, što se očituje u ekonomskoj uspješnosti različitih društava. North ističe da neke privrede razvijaju institucije koje potiču rast i razvoj, dok druge, pak, stagniraju uslijed neefikasnih institucionalnih okvira.

Knjiga pažljivo analizira povijest institucija i istražuje ulogu transakcija i troškova proizvodnje u formiranju institucionalnih okvira. North ne samo da objašnjava razvoj institucija koji dovodi do ekonomske stagnacije, već i one koji rezultiraju stvaranjem uspješnih ekonomija. Kroz jasno izložene primjere, čitatelji će dublje razumjeti kompleksne veze između institucionalnih promjena i ekonomske uspješnosti.

Na kraju knjige, autor razmatra implikacije svoje analize za ekonomsku teoriju i ekonomsku povijest s ciljem unapređivanja nacionalnih ekonomija. Ova knjiga nije samo dragocjeno djelo za ekonomske stručnjake, već i za sve one koji žele dublje razumjeti dinamiku institucija i njihovu ulogu u oblikovanju ekonomske sudbine društava.

Douglass C. North, profesor ekonomije i povijesti na Sveučilištu Washington, kroz ovo remek-djelo pruža dubok uvid u temeljne faktore koji oblikuju ekonomske strukture i uspješnost društava. Njegova knjiga ostavlja neizbrisiv trag u razumijevanju suštine institucionalnih promjena i njihovog ključnog utjecaja na ekonomsku evoluciju.”

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “INSTITUCIJE, INSTITUCIONALNA PROMJENA I EKONOMSKA USPJEŠNOST”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart