KAZNENOPRAVNA I GRAĐANSKOPRAVNA ODGOVORNOST LIJEČNIKA

55.00KM

Dušan Zečević, Josip Škavić

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Teorija i praksa

 

“Autori su već u samom uvodnom dijelu svoje knjige naznačili područja koja zahvaćaju tekstove ove posebne knjige – a to su područje medicine i područje prava. Danas su to dva područja koja su u svom znanstvenom, a i praktičnom, primijenjenom dijelu u fokusu najšire javnosti. S jedne je to strane zbog neprijeporne činjenice o sve većem napretku i medicine i prava, što je jamac napretka kvalitete zaštite ljudskoga života i zdravlja, a time i zaštite ljudskih prava kao temeljnih prava koja se štite. S druge strane, zbog njihova međusobnog utjecaja, što danas vodi i definiranju pravaca njihova razvoja, a samim time i do utjecanja na razvoj društva i ponašanja – od onoga pojedinca do čitave društvene zajednice.

Činjenica da su upravo autori, kao vrsni teoretičari i praktičari sudske medicine, koji su godinama kroz mnogobrojna vještačenja vezana i uz pravo i sudske postupke, prepoznali potrebu da se u jednom znanstvenom radu obuhvate i pravni i medicinski aspekti problema koji se javljaju u ovoj sferi znači da se, konačno, našao netko, tko želi, zna i može ne samo otvoriti već i ponuditi znanstveno postavljena rješenja, odnosno upozoriti na postojeću praksu i potrebu njezina daljnjega preispitivanja, mijenjanja i napretka.

Autori u ovoj knjizi ukazuju na to kako u osjetljivom području odgovornosti liječnika vrlo često nema tzv. jednostavnih odgovora, već se, naprotiv, postavlja zahtjev za pažljivim, nepristranim i nadasve stručnim pristupom svakom pojedinom slučaju. Postupanju koje se temelji i na izvrsnosti znanja medicinske znanosti, ali u istoj mjeri u sadržaju područja praktične primjene medicinskih zahvata in concreto. Takvo se znanje nalazi u prepoznavanju i najsitnijih detalja, koji su možda katkad nepovezani, ali u konačnici mogu činiti temelj odgovora na postavljanje bitnog pitanja o razlikovanju pogrješke i komplikacije sa stajališta medicinske struke, tog osnovnog pitanja medicinske odgovornosti. Sve to, imajući pri tome stalno na umu i zakonske odredbe prema kojima se vodi konkretni postupak. … ”

Branko Hrvatin

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “KAZNENOPRAVNA I GRAĐANSKOPRAVNA ODGOVORNOST LIJEČNIKA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart