Dobrodošli u online trgovinu "Naklade Mate"!
-42%

MARKETING U HRVATSKOJ

Original price was: 86.00KM.Current price is: 50.00KM.

Autori: Maja Martinović
ISBN: 978-953-246-135-0
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2012.
Opće informacije: Tvrdi uvez, 580 str., 17,0 cm x 24,5 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

KNJIGA PREDSTAVLJA VAŽAN TEMELJ ZA DUBLJE RAZMATRANJE I OSMIŠLJAVANJE PRAKTIČNIH STRATEGIJA, NE SAMO ZA PREŽIVLJAVANJE, VEĆ I ZA USPJEH.

Maja Martinović, profesorica marketinga na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa zajedno sa svojim suradnicima u knjizi Marketing u Hrvatskoj – 55 poslovnih slučajeva predstavila pedeset i pet slučajeva iz hrvatske marketinške prakse. Predgovor za knjigu napisao je jedan od vodećih svjetskih marketinških stručnjaka, Philip Kotler, profesor međunarodnog marketinga na Kellogg School of Management, koji s autoricom surađuje duži niz godina.

Knjiga poslovnih slučajeva napisana s namjerom da prikaže dobre i manje dobre primjere iz hrvatske marketinške prakse, te da na određeni način prezentira rezultate dobrih i loših poslovnih odluka. Njihovom analizom može se učiti na iskustvima iz kojih se izvlači pouka.

Knjiga je opremljena dragocjenim primjerima tvrtki koje su uspješne u ovim vremenima ispunjenim rizikom i neizvjesnošću, ali i nekim primjerima tvrtki koje nisu spremno dočekale tržišne promjene i nisu znale kako se prilagoditi novonastalim tržišnim okolnostima. Upoznavanje s dobrim i lošim poslovnim scenarijima koji se u njoj nalaze, povećati će učinkovitost svakog tko odlučuje.

Podučavanje putem slučajeva iz poslovne prakse je temelj učenja kroz rješavanje problema (engl. problem-based learning) u središtu čega je uvijek student / polaznik koji u interakciji sa drugima nastoji riješiti problem, što se reflektira na njegovo iskustvo. To je vrlo aktivna pedagoška metoda koja je i vrlo bliska stvarnosti. Vrlo je dobra za stimuliranje učenja i podučavanje u okviru područja poslovne administracije, i u njoj predavači usmjeravaju diskusiju i upravljaju procesom učenja. Ova metoda pomaže u boljem shvaćanju teoretskih postavki, njeguje i razvija komunikacijske vještine, vještinu rješavanja problema i vještinu učenja iz zadanog konteksta.

„… Ovi slučajevi pokazuju kako je hrvatska marketinška praksa u mnogočemu jednaka onoj u drugim zemljama svijeta, no opet ima i svoje specifičnosti koje se trebaju uvažavati….

… U ovoj knjizi se mogu naći primjeri zanimljivih tržišnih situacija. Slučajevi omogućavaju čitatelju izvući pouke iz tuđih uspjeha i pogrešaka. Suvremeni i relevantni primjeri opisuju velike izazove, situacije i odluke s kojima se suočavaju marketinški stručnjaci i vodstva poduzeća.

Živimo u turbulentnom razdoblju, gdje prilika i rizik brzo postaju vidljivi u globaliziranom svijetu. Takav svijet brzo proguta nepripremljene, ali i nagrađuje spremne i otporne kompanije koje imaju sposobnost brzog prilagođavanja na potencijalne prijetnje i iskorištavanja prilika koje im se pruže. Nadam se da ćete uživati učeći marketing iz primjera koji se ovdje nalaze, te da će vam ova knjiga poslužiti kao praktičan izvor znanja za vrijeme vašeg obrazovanja i daljnje karijere…“
Philip Kotler, S. C. Johnson Distinguished Professor

„… Već dugi niz godina poslovni slučajevi dio su suvremene interaktivne nastave na poslovnim školama. Također, duže vrijeme je taj oblik komuniciranja sa studentima prisutan i u hrvatskim obrazovnim institucijama. Inozemna literatura iz tog područja bogata je temama i primjerima koji bi, direktno ili uz određene prilagodbe, bili primjenjivi i za naše prilike. Ipak, nikada do sada nismo imali djelo poput ovoga u kojem je prikupljeno 55 poslovnih slučajeva sa domaćeg tržišta, sa markama hrvatskih proizvoda i prepoznatljivim problemima hrvatskog gospodarstva.

Zato je ova knjiga, u kojoj su primjere prikupljali mnogi suradnici, posebno vrijedna. Teško je izdvojiti posebno važne slučajeve. Oni zaista prate cjelokupni proces strategije marketinga. U tom smislu mogla bi se naglasiti kompletnost i širina obuhvata ostvarena u ovom radu, po čemu su dosegnuta najviša ostvarenja na ovom području, koje se do sada samo djelomično tretiralo. Sve to kvalificira navedeni rad kao značajan doprinos znanosti s vrlo visokim stupnjem primjenjivosti u svakodnevnoj praksi.

U svojoj osnovnoj namjeni djelo je predviđeno kao udžbenik za studente poslovnoga upravljanja i stoga je autorica kao profesorica s višegodišnjim iskustvom u rad ugradila sve dosege pedagogije i didaktike ali i svoje bogato iskustvo u radu sa studentima. Poslovni slučajevi logički su strukturirani te sustavno i postupno uvode čitatelja u problem počevši od šireg koncepcijskog okvira prema sve užim i specifičnijim sadržajima…“
Mira Marušić, Professor Emeritus


Kratki sadržaj:

 

Ponašanje potrošača
Marketinška okolina
Marketinško istraživanje
Segmentacija, odabir ciljnog tržišta i pozicioniranje
Proizvod, životni ciklus proizvoda i strategije kreiranja marke
Marketing usluga
Određivanje i strategija cijena
Integrirane marketinške komunikacije
Oglašavanje, unapređenje prodaje i odnosi s javnošću
Izravni marketing
Upravljanje distribucijskim kanalima
Internet marketing
Marketing
Konkurentna strategija
Etika i društvena odgovornost
Marketing na inozemnom i globalnom tržištu

Dr. sc. Maja Martinović je profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, gdje od 2004. godine predaje predmete iz područja marketinga na stručnom i MBA studiju, a od 2007. godine je i pročelnica Katedre za marketing i komunikacije, te prodekanica Diplomske škole na ZŠEM-u. Kao nositelj kolegija Going to Market također je predavala na MBA studiju Barcelona Management Instituta (BMI), te predaje na MBA studiju Sarajevo Graduate Business School u suradnji sa University of Delaware i Texas A&M University-Commerce na kolegiju Marketing Management. Radila je na redakturi i prijevodima, te je bila urednica niza knjiga iz područja marketinga, kao primjerice udžbenika za MBA studij „Upravljanje strateškim marketingom“. Recenzent je znanstvenih časopisa, između ostaloga i časopisa Marketing Education Review (American Marketing Association). Bila je i gost suurednik posebnog izdanja znanstvenog časopisa International Journal of Business and Emerging Markets (IJBEM), Inderscience Journals (2012.). Jedan je od autora Leksikona marketinga u izdanju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (2011.). Redovito sudjeluje i prezentira radove na međunarodnim konferencijama, te izlaže na stručnim skupovima. Objavila je tri poglavlja u knjigama, niz slučajeva iz područja marketinga, te više od 40 znanstvenih i stručnih radova, između ostalog i u časopisima Educational Studies, International Journal of Management Cases, International Journal of Entrepreneurship and Small Business (IJESB), World Journal of Retail Business Management, Acta Informatica Medica, Materia Socio Medica, Mostariensia, Үправление каналами дистрибуции i Рекпама -Теория и практика.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “MARKETING U HRVATSKOJ”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart