Mediji i globalizacija

25.00KM

N. Kurtić, D. Kukić

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Knjiga Mediji i globalizacija prikazuje višeslojna znanja iz područja globalizacije kao kompleksnog, protivrječnog i višedimenzionalnog fenomena. Polazeći od samog nasljeđa ovog fenomena i definisanja osnovnih pojmova, autori se zapravo bave komunikacijskom prirodom globalizacije.

Fenomen medija i globalizacije tretiraju kao samostalnu disciplinu. U drugom dijelu teksta su obrađene teorije globalizacije na način njihovog predstavljanja kao teorija svjetskog sistema.

Autori, od teorija mrežnog društva do teorija post/modernosti i njihovih polja i subjekata, promišljaju odnos demokratije i medija u kontekstu globalizacije i činjenice da mediji postaju prostor borbe za simboličku moć, tj. nadmetanja oko stvaranja značenja i tumačenja stvarnosti. .

Knjiga predstavlja izuzetan vodič kroz aspekte, kontradiktornosti i efekte globalizacijskih procesa, razmatrajući ih sa stanovišta različitih politoloških, socioloških, kulturoloških i komunikoloških teorija, te pojašnjavajući
fenomen globalizacije i njegove ključne odrednice koristeći se naučnim aparatom, ali na razumljiv i lako čitljiv način. Kroz prva četiri poglavlja knjige objašnjene su neke ključne teorijske postavke globalizacije, te je ovaj fenomen osvijetljen sa politološkog, sociološkog, kulturološkog i informacijsko-komunikacijskog aspekta.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Mediji i globalizacija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart