MIGRENA

58.00KM

Vanja Bašić Kes, Vida Demarin

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Migrena je najdulje poznata i jedna od najčešćih vrsta glavobolje koja se pojavljuje periodično. Glavobolja je jedan od deset najčešćih razloga zbog kojih se bolesnici javljaju liječnicima obiteljske medicine, u specijalističke neurološke ambulante i ambulante hitne medicine. Prevalencija je veća u pripadnica ženskog spola i iznosi 18,9 %, dok u muškoj populaciji iznosi 9,8 %. Migrena ponajviše pogađa radno sposobno stanovništvo, odnosno dobnu skupinu od 25 do 55 godina, što se znatno odražava na produktivnost te populacijske skupine.

Zahvaljujući otkriću nove specifične profilaktičke terapije – monoklonskih protutijela antagonista peptida povezanog s genom kalcitonina (eng. calcitonice gene reated peptide, CGRP) i njegova receptora (lijekovi fremanezumab, galkanezumab i erenumab), unatrag nekoliko godina imamo novi pristup liječenju migrenske glavobolje.

Ovim oblikom profilaktičkog liječenja migrenske glavobolje temeljito se promijenila kvaliteta života osoba koje pate od takve glavobolje, osim toga mnogo se bolje kontrolira i količina lijekova koji se primjenjuju pri akutnom napadaju migrene jer je intenzitet glavobolje u većine osoba znatno reduciran.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “MIGRENA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart