Dobrodošli u online trgovinu "Naklade Mate"!

Monografija Hercegovačko-neretvanske županije

280.00KM

M. Milićević

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Predstavljamo Vam jedinstveno djelo, prvu monografiju Hercegovačko-neretvanske županije. “Memoriju jednog naroda čuvaju njegovi spomenici, običaji, tradicija, prostor…” To je upravo najveći razlog pisanja ove monografije čija je svrha prikazati sve osobitosti Županije.

Riječ je o interesantno koncipiranoj i moderno dizajniranoj monografiji koja daje pogled na jedan kompleksan prostor i njegove specifičnosti. Pri izradi Monografije konceptualno se nastojao izbjeći klasični pristup te kroz brojne fotografije vizualno približiti Županiju čitateljima. Prikupljeno je više tisuća fotografija čija je selekcija predstavljala pravi urednički izazov. Izvorne fotografije pripremilo je 30 fotografa iz svih dijelova Županije.

Ovo reprezentativno djelo na oko 500 stranica predstavlja “osobnu kartu” Županije. Cjeloviti zapis o Županiji, njezinim obilježjima, znamenitostima, povijesti, duhovnom bogatstvu, gospodarstvu, običajima, suživotu i razvojnom putu pisalo je 12 autora koji su temi pristupili na temelju činjenica svojih znanstvenih i istraživačkih područja, vrlo dobrog poznavanja Županije i iskustva u radu i pripremi ovakvih djela.

Kroz 6 glavnih cjelina i 38 potpoglavlja obrađena su glavna obilježja Županije. Prateći koncept “sve počinje i završava uz, sa i na rijeci Neretvi”, Županija se počinje predstavljati ovom bezvremenskom rijekom, njezinim nastankom, razvojem, širenjem i spajanjem s morem. Istim konceptom se prate prirodna obilježja, gradovi, društveni razvoj, običaji, povijest, gospodarstvo, promet, kulturne posebnosti te iskorak Županije prema zajednici europskih naroda. Prikazan je kontinuitet naseljenosti i razvoja devet gradova i općina, prometna povezanost magistralnim pravcima te gospodarski razvoj na temelju postojećih prirodnih resursa.

Županija kakva je ova – koju odlikuje veliki broj prirodnih posebnosti, susret brojnih civilizacija, suživot različitih nacionalnosti, gostoljubivost ljudi, prihvatljivi običaji, spoj kultura, gospodarski uspon, inovativna rješenja, sinergija modernog i tradicionalnog – predstavljena je u monografiji europskog tipa koja je interesantna ne samo čitateljima, žiteljima i simpatizerima već i onima koji nisu imali priliku doći, vidjeti, uživati u ovom prostoru. Monografija Hercegovačko-neretvanske županije je knjiga koja formatom i sadržajem govori više od puke riječi.

 

Osnovna svrha nije bila samo pisati o opće poznatim činjenicama, nego i udahnuti “dušu” jednoj ovako važnoj knjizi…

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Monografija Hercegovačko-neretvanske županije”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart