NextGenerationEU i fondovi Europske unije u višegodišnjem financijskom okviru 2021. – 2027. – Europska perspektiva

79.00KM

Autor/i:  Ivica Kustura
ISBN: 978-953-246-509-9
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2023.
Opće informacije: Meki uvez, 488 str., 16,5 x 24,5 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Knjiga “NextGenerationEU i fondovi Europske unije u višegodišnjem financijskom okviru 2021. – 2027. – Europska perspektiva” prva je knjiga na hrvatskom govornom području koja pruža cjelovit uvid u EU fondove na europskoj razini u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Autor ove knjige je specijalist za europsko pravo s radnim iskustvom briselskog odvjetnika i investicijskog bankara. Ima dugogodišnje iskustvo bliske suradnje s europskim institucijama u Briselu, Luksemburgu i Strasbourgu. Budući da je istodobno i frankofonac, pisanje ove knjige je predstavljalo ne samo profesionalni već i diseminacijski izazov.
Knjiga je pisana komunikativnim jezikom koji na pristupačan način pojašnjava, znanstvenoj i stručnoj javnosti, ulogu europskih institucija i nacionalnih tijela u izradi sadržaja brojnih europskih uredbi i direktiva kao i međuinstitucijskog sporazuma, koji su oblikovali i oblikuju trenutni višegodišnji europski proračun. Posebno je korisna dužnosnicima javnih uprava na svim razinama, potencijalnim korisnicima EU fondova, prije svega gospodarstvenicima te akademskoj zajednici. Njen sadržaj će zasigurno biti koristan i studentima prava, ekonomije i drugih srodnih područja.

Uvodni dijelovi knjige objašnjavaju pojmove višegodišnjeg financijskog okvira i NextGenerationEU-a, uključujući ciljeve i mjere Mehanizma za oporavak i otpornost te raspoloživa financijska sredstva i njihovu raspodjelu. Također se razmatraju zadaci javnih tijela u vezi s tim fondovima.
Knjiga pruža kronološki osvrt na put koji je doveo do zaključivanja novog višegodišnjeg financijskog okvira i mehanizma za oporavak NextGenerationEU u službi ključnih političkih prioriteta Europske komisije, poput Europskog zelenog plana, prilagodbe Europe digitalnom dobu, jačanja gospodarstva koje služi ljudima te promicanja europskog načina života. Također se ističe povezanost s UN-ovim programom održivog razvoja do 2030. i važnost vladavine prava.
Ova studija daje uvid u različite sektore i skupine koje koriste proračun EU-a, uključujući mlade, istraživače, poljoprivrednike, poduzeća, javna tijela, nevladine organizacije te druge, kao što su zemlje koje pristupaju Europskoj uniji ili su suočene s gospodarskom krizom.

Također se opisuju različite vrste financiranja, uključujući bespovratna sredstva, financijske instrumente, uzajamne fondove, nagrade, subvencije, ugovore o javnoj nabavi te pronalaženje projektnih partnera. Opisane su i različite vrste upravljanja sredstvima EU-a, uključujući izravno, podijeljeno i neizravno upravljanje. Pojašnjeni su i postupci prijave za financiranje sukladno različitim načinima upravljanja. U studiju je uključen postupak dodjele i potpisivanja ugovora.
Obrađeni su i izvori financiranja europskog proračuna, poput carina, PDV-a, izravnih plaćanja iz nacionalnih proračuna te drugih izvora prihoda. Prikazuje se i način financiranja NextGenerationEU-a, kroz do sad neviđenu solidarnost između država članica koje su pristale garantirati zajednička zaduženja na međunarodnom tržištu kapitala. Na taj su način još više ojačale europsku konstrukciju.

Posebna poglavlja posvećena su zaštiti proračunskih sredstava EU-a putem Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) i Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Također se analiziraju pravni temelji višegodišnjeg financijskog okvira te se opisuje poseban pravni okvir u Republici Hrvatskoj.
Detaljno su analizirana financijska sredstva EU-a dostupna u aktualnom višegodišnjem financijskom okviru te se ističu novi prioriteti u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Knjiga pruža i informacije o dodijeljenim sredstvima po naslovima te opisuje različite programe i instrumente financiranja u okviru pojedinih naslova.

Pretposljednja poglavlja donose prikaz posebnih instrumenata i mehanizama izvan višegodišnjeg financijskog okvira, poput Fonda za inovacije, Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji za otpuštene radnike te Fonda solidarnosti Europske unije. Također se objašnjava mehanizam fleksibilnosti i proračunske rezerve.
Naposljetku, knjiga završava analizom novih okvira za mjerljivost uspješnosti i korištenje informacija o uspješnosti u donošenju odluka i oblikovanju politika proračuna EU-a u okviru višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Zaključno, knjiga “NextGenerationEU i fondovi Europske unije u višegodišnjem financijskom okviru 2021. – 2027. – Europska perspektiva” pruža sveobuhvatno razumijevanje EU fondova na europskoj razini, njihovih ciljeva, mehanizama, načina upravljanja i financiranja te ima praktičnu primjenu za dužnosnike javnih ustanova, potencijalne korisnike EU fondova i akademsku zajednicu.

Recenzenti:
prof. dr. sc. Nikola Mijatović
izv. prof. dr. sc. Damir Mihanović

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “NextGenerationEU i fondovi Europske unije u višegodišnjem financijskom okviru 2021. – 2027. – Europska perspektiva”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart