Opis
Knjiga se zasniva se na veterinarskoj djelatnosti usmjerenoj k očuvanju zdravlja životinja, dok je učinak hranidbe na proizvodne rezultate, smještaj i dobrobit životinja uklopljen u zdravstveno stanje životinja. Utjecaj veterinara na rješavanje hranidbenih problema uglavnom počinje nakon što se hrana konzumira.
U knjizi je pozornost usmjerena i na otkrivanje hranidbenih poremećaja koji se gotovo redovito očituju supkliničkim i nespecifičnim kliničkim znakovima. Za otkrivanje takvih poremećaja potreban je etiološki pristup s poznavanjem posebnosti hranjivih i esencijalnih tvari u hrani i primjeren klinički pregled. Dodatni dio uspješne dijagnostike podrazumijeva i laboratorijsku dijagnostiku, što je obrađeno na kraju knjige, u zasebnom poglavlju.
Budući da se problemi hranidbe uvelike razlikuju od regije do regije i od zemlje do zemlje, važno je oba čimbenika (ekonomičnost proizvodnje i zdravstveno stanje životinja) gledati iz perspektive specifičnosti tih područja, kako bi se otkrili problemi i pronašla odgovarajuća rješenja.
Utjecaj hranidbe na proizvodnost i prije svega na zdravlje domaćih životinja iznimno je važan. Bez obzira na postavku da samo zdrava životinja može imati adekvatnu proizvodnju, patologija hranidbe je područje koje se pomalo zanemaruje, među ostalim, i u tome je važnost ove knjige.
Recenzije
Još nema recenzija.