RAČUNALSTVO

47.00KM

Autor/i: Paul E. Ceruzzi
ISBN: 978-954-246-486-3
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2024.
Opće informacije: Meki uvez, 198 str., 12,5 x 17,5 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

RAČUNALSTVO – KRATKA POVIJEST

Povijest računanja se nikada ne može napisati u cijelosti. Novi događaji tu povijest mijenjaju već tijekom njezina pisanja, čineći svaki pokušaj oblikovanja koherentne pripovijesti zastarjelim. Prije deset godina povijesne su se pripovijesti usredotočavale na računalni hardver i softver, s naglaskom na korporaciju IBM i njezine takmace, uključujući Microsoft.

To se više ne čini toliko značajnim, iako i te teme ostaju važne. Prije pet godina narativi su se usredotočavali na „Internet”, posebno u kombinaciji s World Wide Webom i mrežnim bazama podataka. Samostalna računala bila su važna, ali mreža i njezini učinci bile su primarne teme od interesa. To se promijenilo još jednom, s naglaskom na distribuiranoj mreži tzv. ručnih uređaja, povezanih s računalnim oblakom velikih baza podataka, satelitskim sustavima za pozicioniranje i još mnogo toga. U Sjedinjenim Državama prijenosni uređaji nazivaju se „pametnim telefonima” – ime dolazi od uređaja od kojih su potekli – ali čini se da je od svega što oni rade sâmo telefoniranje najmanje zanimljivo.

Knjiga prikazuje sažetak razvoja digitalnog informacijskog doba kroz prizmu četiriju tema – digitalizacije, konvergencije tehnologija, elektronike čvrstog stanja i sučelja čovjek-stroj.

O autoru

PAUL E. CERUZZI je kustos Nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira pri institutu Smithsonian, Washington, D.C. Autor je knjiga A History of Modern Computing i Internet Alley: High Technology in Tysons Corner, 1945.-2005., obje u izdanju MIT Pressa te drugih knjiga.

 

Zaronite u fascinantni svijet računalstva kroz prizmu četiri ključne teme koje ova knjiga istražuje, pružajući vam uvid u evoluciju digitalnog doba i njegov utjecaj na našu svakodnevicu. Otkrijte intrigantne priče o digitalizaciji, konvergenciji tehnologija, elektronici čvrstog stanja i sučeljima čovjek-stroj koje će vas potaknuti na dublje razmišljanje o načinu na koji se tehnološki napredak oblikuje i mijenja naš svijet.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “RAČUNALSTVO”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart