-43%

RUSKI MEDVJEDI I SOMALSKI MORSKI PSI

Original price was: 35.00KM.Current price is: 20.00KM.

Autori: Vito Tanzi
ISBN: 978-953-246-156-5
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2012.
Opće informacije: Meki uvez, 195 str., 17,0 cm x 24,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Isto kao i ljudi, i zemlje ponekad prolaze kroz intenzivne i korjenitepromjene koje ih odvode iz jednog stadija razvoja u drugi. Kad su u pitanju zemlje, promjene uzrokuju tranzicije iz jednog ekonomskog ili političkog sustava u drugi; ili iz rata u mir; ili ponekad obrnuto. Za razvijene zemlje, s dobrim i  stabiliziranim političkim ili ekonomskim sustavima, manje je vjerojatno da će doživjeti ovakve intenzivne promjene negoli je to slučaj kod drugih vrsta zemalja.

Ova knjiga obuhvaća sedam zemalja koje su u zadnjim desetljećima prošle kroz nešto što se može smatrati radikalnom preobrazbom. Od tih zemalja, tri – Rusija, Mađarska i Hrvatska – prešle su iz modela centralnog planiranja i iz sustava prevlasti komunističkih partija u tržišna gospodarstva s demokratskijim režimima.

Prvi dio ove knjige bavi se tim zemljama. Njegov velik dio, prvih pet poglavlja, obuhvaća Rusiju. Drugi dio knjige bavi se četirima zemljama koje su prošle kroz druge vrste tranzicija. Riječ je o Portugalu, Somaliji, Libanonu i Maroku. Glavni cilj knjige sastoji se u tom da bude informativna, ali da istodobno i zabavi čitatelja. Radi se o knjizi koja se čita za dugog leta zrakoplovom ili tijekom praznika. Činjenica da su opisi utemeljeni na neposrednim i osobnim iskustvima i opažanjima, a ne na istraživanjima u knjižnici, daje im stanovitu svježinu koja često nedostaje u striktno tehničkim knjigama.

„Ovo je iznenađujuća knjiga, vrlo interesantna za čitanje. Iznenađenje je u tom što je knjiga istodobno turistički vodič, traktat o ekonomiji, filozofski esej i prvorazredno svjedočanstvo o događajima i osobama koje su stvarale nedavnu povijest u tranzicijskim ekonomijama. Tanzi pripovijeda o svojim čestim putovanjima u neke zemlje tijekom mnogih godina. Time daje uvid u promjene koje su se  dogodile s vremenom. Fascinirala me lakoća kojom se mnogi sastojci (povijest, umjetnost ili jednostavni svakodnevni detalji) kombiniraju tako da tvore savršenu globalnu fuziju. Ukratko, vrlo dobro pisana i zanimljiva knjiga za široku publiku.“
Marko Škreb, bivši guverner Hrvatske narodne banke

„Vito Tanzi, prvorazredni ekonomist i bivši dužnosnik iz vrha MMF-a, ali ponajprije fantastičan promatrač i pripovjedač, pripovijeda svoje nevjerojatne priče o ekonomskim krizama, jednu za drugom. On to radi opušteno i s dobrim smislom za humor, nudeći istodobno mnoge neočekivane uvide i izbjegavajući sve nepotrebne tehnikalije. Ovo je dobro štivo za tebe ako želiš znati kako svijet doista funkcionira.”
Anders Ĺslund, Peterson Institute for International Economics, autor knjige „Kapitalistička revolucija u Rusiji” (Russia’s Capitalist Revolution)

„U svojoj karijeri Vito Tanzi ostavio je traga kako na teoriju tako i na praksu fiskalne politike. U ovoj zanimljivoj knjizi daje nam vrijedan uvid u svoja putovanja i rad u zemljama koje su iskusile radikalne promjene – kao što su Somalija ili postsocijalističke ekonomije poput Rusije, Mađarske i Hrvatske. Vito se isto tako otkriva kao učen, osjetljiv i oštar promatrač društava i kultura s kojima je profesionalno došao u doticaj, a k tomu je i uzbudljiv pripovjedač.”
Mario Nuti, profesor komparativnih ekonomskih sustava, Sveučilište La Sapienza, Rim

 „Zabavna knjiga Vita Tanzija… dijelom su memoari, a dijelom putopis. Tanzi skupa slaže različite priče o svojim službenim i često skandaloznim susretima s… vladinim dužnosnicima, o svojim posjetima glasovitim turističkim lokacijama i o svakodnevnim zapažanjima o ekonomiji. Knjiga predstavlja informativan i živopisan dodatak Tanzijevim studijama većeg tehničkog karaktera…“
Hilary Appel, profesor upravljanja, Claremont McKenna College

„Čitatelj će u ovoj knjizi naći zabavan i informativan putopis, kako kroz vrijeme tako i kroz prostor. Knjiga je ponajviše fokusirana na preobrazbu bivših socijalističkih ekonomija u zadnjim desetljećima 20. stoljeća. Autor… uvjerljivo zastupa gledište da pri davanju savjeta za izgradnju institucija u zemljama treba uzeti u obzir lokalne tradicije i kulturu.“
George Kopits, predsjednik Fiskalnog savjeta Mađarske

Kratki sadržaj:

Prvi dio: tranzicija iz komunizma: Rusija, Mađarska i Hrvatska
1. poglavlje: Rusija oko godine 1990.
2. poglavlje: Boljševički eksperiment
3. poglavlje: Rusija: MMF-ov ples s medvjedom
4. poglavlje: Rusija u kasnim devedesetima
5. poglavlje: putinova Rusija
6. poglavlje: Mađarska: od centralnog planiranja do Europske unije
7. poglavlje: Hrvatska: od centralnog planiranja i rata do mira

Drugi dio: drugi prijelazi: Portugal, Somalija, Libanon i Maroko
8. poglavlje: Portugal: tranzicija od Salazara
9. poglavlje: Portugal: povratak u Europu
10. poglavlje: Somalija: klaonica i morski psi
11. poglavlje: Libanon: tranzicija iz građanskog rata
12. poglavlje: Maroko: tranzicija iz kolonijalizma i iz sustava pretjerane regulacije

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “RUSKI MEDVJEDI I SOMALSKI MORSKI PSI”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart