-31%

STRIPOLOGIKON

Original price was: 65.00KM.Current price is: 45.00KM.

Autor/i: Apostolos Doxiadis, Christos H. Papadimitriou
ISBN: 978-953-246-119-0
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2010.
Opće informacije: Meki uvez, 350 str., 16,5 cm x 23,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:

Nema na zalihi

Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

DRAMATIČNA PRIČA O LUDILU I RAZUMU, LJUBAVI I RATU

Ovaj inovativni roman u stripu temelji se na ranom životu briljantnog filozofa Bertranda Russella i njegovoj strastvenoj potrazi za istinom. Opterećenogobiteljskim tajnama, nesposobnog utažiti mladenačku znatiželju, Russella opsjeda prometejski cilj: udariti logičke temelje cijeloj matematici. U traumatičnoj potrazi za apsolutnom istinom, Russell susreće legendarne mislioce poput Gottloba Fregea, Davida Hilberta i Kurta Gödela, a pronalazi i strastvenog studentau liku Ludwiga Wittgensteina. No i dalje pred sobom nazire obrise cilja svoje potrage. Kroz ljubav i mržnju, mir i rat, Russell ustraje u svojoj napornoj misiji koja prijeti i njegovoj karijeri i sreći u privatnom životu te ga u konačnici tjera do ruba ludila.

Stripologikon je i povijesni roman i pristupačan uvod u neke od najvećih matematičkih ideja i ideja moderne filozofije. Uz bogate i ekspresivne likove te umjetnički izražaj koji dočarava posebnu atmosferu, ideje se pletu u zanimljivu priču. Intrigantna i domišljato slojevita, ova knjiga baca svjetlo na Russellova unutarnja previranja, stavljajući ih u kontekst svevremenskih pitanja na koja je pokušavao pronaći odgovor čitavog života. Stripologikon je u samoj svojoj srži priča o sukobu ideala racionalnosti i nepromjenjivog, manjkavog tkiva stvarnosti.

„Vjerojatno najbolji, a svakako najneobičniji, roman u stripu koji sam ikad vidio. Tema mu je, vjerovali ili ne, potraga – u ovome slučaju jalova – za matematičkom sigurnošću u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Do kraja romana shvatit ćete neke stvari koje ste prije smatrali opskurnim mozgalicama. Ono što je najimpresivnije – shvatit ćete zašto su važne.”
B. Appleyard, Sunday Times 

„Stripologikon je vrlo originalan, bogat i uzbudljiv susret s mitologijom, matematikom, kazalištem i velikanima filozofije dvadesetog stoljeća.”
Posy Simmonos

„Prava poslastica… iznenađujuća količina informacija o Russellu, logici, matematici i filozofiji prenesena na najpristupačniji i najzabavniji mogući način.”
Ray Monk, Spectator

„Uzbudljiva avantura i ozbiljna povijest filozofije matematike… Autori pričaju priču humoristično i pitko, zabavljajući se s filozofima i matematičarima o kojima govore, ali nikad ne trivijaliziraju filozofiju ili matematiku.”
Alex Bellos, Guardian

„Izvanredno djelo… Njegova je sjajna tema povijesna želja učiniti svijet potpuno razumljivim i uvlači nas u raspravu.”
John Walsh, Independent

„Zapanjujuće uspješno… uspijeva u Russellovoj priči prikazati nešto što možda i jest moguće pokazati samo u romanu u slici: nepogrešivu eleganciju njegova rada koja je jednako uzbudljiva kao i sam njegov rad.”
New Statesman

„Obiluje obiteljskim tajnama, zabranjenom ljubavi i vrebajućim ludilom poput mladenačke sapunice. Autori vode rasprave o pitanjima koja su u usporedbi s onima s kojima se Russell hvatao ukoštac obične trice, ali nisu nimalo laka. Stripologikon je nevjerojatno uvjerljiv odgovor.”
Neville Hawcock, Financial Times

 

O autorima:

Apostolos Doxiadis studirao je matematiku na Sveučilištu Columbia. Njegova knjiga Uncle Petros and Goldbach’s Conjecture postigla je međunarodni uspjeh i prva je knjiga koja je matematiku pretočila u sjajnu fikciju. Osim nagrađivanog rada na filmu i u kazalištu, Apostol je i začetnik nauke koja se bavi interakcijom matematike i pripovijedanja.
Christos Papadimitriou profesor je računarstva na Berkeleyu na Sveučilištu u Kaliforniji (C. Lester Hogan Professor). Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada za otkrića u računskoj teoriji složenosti i algoritamskoj teoriji igara. Christos je autor romana Turing: A Novel About Computation.
Alecos Papadatos ima više od dvadeset godina iskustva u radu na animiranim filmovima u Francuskoj i Grčkoj. Godine 1997. je postao crtač najvećeg atenskog dnevnog lista To Vima. Živi u Ateni sa suprugom Annie Di Donna i dvoje djece.
Annie di Donna studirala je slikarstvo i grafiku u Francuskoj te radila kao crtač crtanih filmova za mnoge produkcijske kuće i nakladnike, uključujući i rad na crtanim filmovima Babar i Tintin. Od 1991. godine zajedno s mužem Alecosom Papadatosom vodi crtački studio.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “STRIPOLOGIKON”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart