Dobrodošli u online trgovinu "Naklade Mate"!
-31%

STRIPOLOGIKON

45.00KM

A. Doxiadis, C. H. Papadimitriou

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

DRAMATIČNA PRIČA O LUDILU I RAZUMU, LJUBAVI I RATU

Ovaj inovativni roman u stripu temelji se na ranom životu briljantnog filozofa Bertranda Russella i njegovoj strastvenoj potrazi za istinom. Opterećenogobiteljskim tajnama, nesposobnog utažiti mladenačku znatiželju, Russella opsjeda prometejski cilj: udariti logičke temelje cijeloj matematici. U traumatičnoj potrazi za apsolutnom istinom, Russell susreće legendarne mislioce poput Gottloba Fregea, Davida Hilberta i Kurta Gödela, a pronalazi i strastvenog studentau liku Ludwiga Wittgensteina. No i dalje pred sobom nazire obrise cilja svoje potrage. Kroz ljubav i mržnju, mir i rat, Russell ustraje u svojoj napornoj misiji koja prijeti i njegovoj karijeri i sreći u privatnom životu te ga u konačnici tjera do ruba ludila.

 

Stripologikon je i povijesni roman i pristupačan uvod u neke od najvećih matematičkih ideja i ideja moderne filozofije. Uz bogate i ekspresivne likove te umjetnički izražaj koji dočarava posebnu atmosferu, ideje se pletu u zanimljivu priču. Intrigantna i domišljato slojevita, ova knjiga baca svjetlo na Russellova unutarnja previranja, stavljajući ih u kontekst svevremenskih pitanja na koja je pokušavao pronaći odgovor čitavog života. Stripologikon je u samoj svojoj srži priča o sukobu ideala racionalnosti i nepromjenjivog, manjkavog tkiva stvarnosti.
„Vjerojatno najbolji, a svakako najneobičniji, roman u stripu koji sam ikad vidio. Tema mu je, vjerovali ili ne, potraga – u ovome slučaju jalova – za matematičkom sigurnošću u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Do kraja romana shvatit ćete neke stvari koje ste prije smatrali opskurnim mozgalicama. Ono što je najimpresivnije – shvatit ćete zašto su važne.”
B. Appleyard, Sunday Times 

„Stripologikon je vrlo originalan, bogat i uzbudljiv susret s mitologijom, matematikom, kazalištem i velikanima filozofije dvadesetog stoljeća.”
Posy Simmonos

„Prava poslastica… iznenađujuća količina informacija o Russellu, logici, matematici i filozofiji prenesena na najpristupačniji i najzabavniji mogući način.”
Ray Monk, Spectator

„Uzbudljiva avantura i ozbiljna povijest filozofije matematike… Autori pričaju priču humoristično i pitko, zabavljajući se s filozofima i matematičarima o kojima govore, ali nikad ne trivijaliziraju filozofiju ili matematiku.”
Alex Bellos, Guardian

„Izvanredno djelo… Njegova je sjajna tema povijesna želja učiniti svijet potpuno razumljivim i uvlači nas u raspravu.”
John Walsh, Independent

„Zapanjujuće uspješno… uspijeva u Russellovoj priči prikazati nešto što možda i jest moguće pokazati samo u romanu u slici: nepogrešivu eleganciju njegova rada koja je jednako uzbudljiva kao i sam njegov rad.”
New Statesman

„Obiluje obiteljskim tajnama, zabranjenom ljubavi i vrebajućim ludilom poput mladenačke sapunice. Autori vode rasprave o pitanjima koja su u usporedbi s onima s kojima se Russell hvatao ukoštac obične trice, ali nisu nimalo laka. Stripologikon je nevjerojatno uvjerljiv odgovor.”
Neville Hawcock, Financial Times

Apostolos Doxiadis studirao je matematiku na Sveučilištu Columbia. Njegova knjiga Uncle Petros and Goldbach’s Conjecture postigla je međunarodni uspjeh i prva je knjiga koja je matematiku pretočila u sjajnu fikciju. Osim nagrađivanog rada na filmu i u kazalištu, Apostol je i začetnik nauke koja se bavi interakcijom matematike i pripovijedanja.
Christos Papadimitriou profesor je računarstva na Berkeleyu na Sveučilištu u Kaliforniji (C. Lester Hogan Professor). Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada za otkrića u računskoj teoriji složenosti i algoritamskoj teoriji igara. Christos je autor romana Turing: A Novel About Computation.
Alecos Papadatos ima više od dvadeset godina iskustva u radu na animiranim filmovima u Francuskoj i Grčkoj. Godine 1997. je postao crtač najvećeg atenskog dnevnog lista To Vima. Živi u Ateni sa suprugom Annie Di Donna i dvoje djece.
Annie di Donna studirala je slikarstvo i grafiku u Francuskoj te radila kao crtač crtanih filmova za mnoge produkcijske kuće i nakladnike, uključujući i rad na crtanim filmovima Babar i Tintin. Od 1991. godine zajedno s mužem Alecosom Papadatosom vodi crtački studio.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “STRIPOLOGIKON”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart