-31%

SVETI GRAL MAKROEKONOMIKE

Original price was: 65.00KM.Current price is: 45.00KM.

Autor/i: Richard C. Koo
ISBN: 978-953-246-223-4
Izdavač: Mate d.o.o.
Godina: 2015.
Opće informacije: Meki uvez, 360 str., 16,0 cm x 24,0 cm
Jezik: Hrvatski jezik

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

POUKE IZ VELIKE RECESIJE JAPANA

Globalna financijska kriza i slom gospodarstva 2009. godine pojačali su strahove da bi se iza ugla mogla kriti sljedeća Velika ekonomska depresija. Iako su kreatori politika diljem svijeta koristili sve u svojoj moći za borbu protiv recesije, do danas nisu uspjeli uhvatiti bogzna kakav zalet u tim svojim nakanama.

U ovom konkretnom slučaju čini se da se iz prošlosti ne mogu tako jednostavno izvlačiti pouke. Nakon više od sedam desetljeća, ekonomska struka još nema odgovor na pitanje kako to da je depresija iz 1930-ih bila tako teška i tako dugotrajna. Ben S. Bernanke, aktualni predsjedatelj Odbora Saveznih pričuva (Fed), nazvao je uspjeh u razumijevanju Velike ekonomske depresije još i „Svetim gralom makroekonomike”.

U ovoj epohalnoj knjizi Richard Koo smatra da nam je Velika recesija Japana od 1990. do 2005. Godine dala vrijedne sugestije ne samo o tome kako jedno gospodarstvo nakon pucanja mjehura može upasti u dugotrajnu recesiju, u kojoj će konvencionalne mjere ekonomske politike izgubiti svaku djelotvornost, nego i o precizno definiranom spletu ekonomskih mjera nužnih da bi se takvo jedno gospodarstvo izvuklo iz ovog oblika recesije.

Koo smatra da zapravo postoje dvije faze ekonomije, obična (ili yang) faza, u kojoj privatni sektor maksimizira dobit, i faza nakon pucanja mjehura (ili yin), u kojoj privatni sektor minimizira dobit ili popravlja štetu u svojim bilancama. Iako je konvencionalna ekonomika korisna u analizi gospodarstava faze yang, manje je djelotvorna u objašnjenju fenomena kao što je „zamka likvidnosti” tipična za gospodarstvo faze yin. Razlika između faza yin i yang također objašnjava zbog čega neke politike dobro funkcioniraju u nekim situacijama, no ne i u drugima. Doista, nudi ključno utemeljenje u makroekonomici koje nam nedostaje još od vremena Keynesa

“… japanski tvorci politika koji (su rekli) da je SAD bio suočen s opasnošću upadanja u produljeno razdoblje ekonomskih slabosti imali su pravo. Da biste shvatili zašto… trebali biste pročitati ovu fascinantnu knjigu koju je napisao Richard Koo…”
Martin Wolf, Financial Times

“Vjerojatno nitko neće moći dati zadnju riječ u opisivanju uzroka japanske financijske katastrofe iz 1990-ih, no knjiga Richarda Kooa mogla bi se pokazati najznačajnijom analizom ikada objavljenom na ovome polju. Slagali se s njima ili ne, analitičari trenutačne situacije u SAD-u moraju uzeti u obzir Kooove tvrdnje.”
Lawrence H. Summers, Ravnatelj, Nacionalni ekonomski savjet
Bivši predsjednik Sveučilišta u Harvardu i savezni ministar financija SAD-a

“Richard Koo opet uspijeva. Predstavljajući jedinstvenu teoriju o Velikoj ekonomskoj depresiji te recesiji Japana proteklih 15 godina, Koo nudi novi uvid u sadašnje probleme i u američkoj ekonomiji i u drugim ekonomijama svijeta. S mnogim biserima analitičke mudrosti, Sveti gral makroekonomike: Pouke iz velike recesije Japana moraju pročitati ekonomisti, tvorci politika i pojedinačni ulagači.”
Nobuyuki Idei, Osnivač & CEO, Korporacija Quantum Leaps
Bivši predsjednik uprave i CEO, Sony Corporation

“Epohalni rad Richarda Kooa na recesiji na bilanci bio je neprocjenjiv u razumijevanju teškoća s kojima je ekonomija Japana, kao i njegove monetarne vlasti, bila suočena u proteklih 15 godina. U ovoj knjizi pokazao je da je Velika ekonomska depresija Japana također bila izazvana istim bojaznima proizašlima iz problematičnih bilanci privatnog sektora, što je ukazalo na to da se ova recesija može dogoditi svakoj ekonomiji nakon pucanja cjenovnih mjehura. Iskreno se nadam da će se pouke izvučene iz ove knjige dobro upotrijebiti u borbi protiv sličnih recesija bilo gdje drugdje, uključujući i krizu s drugorazrednim vrijednosnicama SAD-a.”
Yasushi Mieno, Bivši guverner, Banka Japana (japanska središnja banka)

“Sveti gral makroekonomike: Pouke iz velike recesije Japana predstavlja jedinstven i originalan obrazac za razumijevanje i nadvladavanje ekonomske krize nakon pucanja cjenovnoga mjehura, poput ove kojoj danas svijet svjedoči. Opovrgavajući konvencionalno gledište kako je monetarna politika djelotvorna u borbi protiv recesije nakon pucanja mjehura, Richar Koo dao je neprocjenjiv doprinos ekonomskoj teoriji, i to baš u pravome trenutku.”
Richard Duncan, Autor, Kriza dolara: uzroci, posljedice, lijekovi,
Partner, Blackhorse Asset Management

Kratki sadržaj:

Recesija u Japanu
Karakteristike recesije na bilanci
Velika ekonomska depresija bila je recesija na bilanci
Monetarna, tečajna i fiskalna politika tijekom recesije na bilanci
Yin i yang ekonomskih ciklusa i sveti gral makroekonomike
Pritisci globalizacije
Mjehuri i recesije na bilanci sada u tijeku
Monetarna, tečajna i fiskalna politika tijekom recesije na bilanci

C. Koo glavni je ekonomist Nomura Research Institutea, istraživačkoga krila Nomura Securities, vodeće tvrtke za vrijednosne papire u Japanu. Ustrajno nazivan jednim od najpouzdanijih ekonomista od strane sudionika na japanskome kapitalnom i financijskom tržištu tijekom gotovo čitavog desetljeća, također je savjetovao premijera za premijerom kako se najbolje nositi s problemima japanskoga gospodarstva te bankarstva. Prije nego što je pristupio Nomuri, radio je kao ekonomist u Saveznoj pričuvnoj banci New Yorka i bio je doktorand stipendist Odbora guvernera Saveznog sustava pričuva (Fed). Ovaj autor mnogih knjiga te gostujući profesor Sveučilišta Waseda nagrađen je Abramsonovom nagradom, koju dodjeljuje Nacionalno udruženje za poslovnu ekonomiku u Washingtonu 2001. godine. Također radi kao kolumnist za BusinessWeek Online te je jedini član Konferencije za obrambenu strategiju Ministarstva obrane Japana koji nije Japanac.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “SVETI GRAL MAKROEKONOMIKE”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart