Dobrodošli u online trgovinu "Naklade Mate"!

TRGOVANJE VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA

85.00KM

A. Karalić

Kategorija:
Dodaj na popis željenih naslova
Dodaj na popis željenih naslova
Uporedi...

Opis

Knjiga “Trgovanje vrijednosnim papirima” je rezultat dugogodišnjeg autorovog rada i proučavanja prirode i načina funkcionisanja tržišta obveznica, dionica i derivata. U knjizi se razmatraju i vrijednosni papiri koji se vezani za islamski način poslovanja (sukuk) koji dobijaju sve više na važnosti kako u islamskim zemljama tako i na razvijenim zapadnim tržištima.

Razmatranje pitanja trgovine vrijednosnih papira uvijek je aktuelna tema, bez obzira da li su u pitanju privatne kompanije ili državno pravne jednice.

Emisija vrijednosnih papira, njihova prodaja, kupovina bilo na berzi ili vanberzanskom tržištu zaokuplja interesovanje šireg kruga individua. Pored tržišnih posrednika, investicijskih savjetnika, institucionalnih investitora, emitenata, administrativnog osoblja u regulatornim organima tržišta vrijednosnih papira koji su po prirodi posla vezani za trgovinu vrijednosnih papira sve je više pojedinaca koji žele da se uključe u trgovanje vrijednosnim papirima. Tako na vanberzanskim tržištima broj transakcija i učesnika kontinuirano raste što zbog nižih troškova trgovanja to i zbog nižih ograničenja i prilično jednostavne dostupnosti. Kako se transakcije odvijaju na web platformi učešće je praktično omogućeno ako imate kompjuter i priključeni ste na internet uz naravno određen iznos za trgovinu.

Međutim, i pored svih olakšavajućih okolnosti neophodno je određeno predznanje kako bi shvatili prirodu i način funkcioniranja tržišta vrijednosnih papira. Ovo predznanje odnosi se prvenstveno na razumijevanje kreiranja i obračuna koji su vezani za vrijednosne papira. Bubući da nam savremeni programi zbog definiranih algoritama u svakom momentu mogu dati vrijednost određenog vrijednosnog papira, to ne znači da i sami ne trebamo znati kako i na koji način da odredimo vrijednost odnosno cijenu vrijednosnog papira.

Vrijednosni papiri su tržišni materijal na organizovanim tržištima koje nazivamo finansijskim tržištima. Finansijska tržišta su segment finansijskog, a samim time i ekonomskog sistema zemlje.

Sadržaj:

I Tržište obveznica

 1. Vrednovanje obveznice
 2. Mjerenje prinosa
 3. Promjenjivost cijene obveznice
 4. Faktori koji utječu na prinos i strukture kamatnih stopa obveznica
 5. Vrijednosni papiri države i nižih organa vlasti
 6. Korporativni instrumenti duga
 7. Hipoteke
 8. Tržište sukuk obveznica

II Tržište dionica

 1. Obilježja i vrijednost dionica
 2. Teorija portfolija
 3. Alokacija kapitala između rizične imovine i imovine bez rizika
 4. Optimalni rizični portfolio
 5. Funkcioniranje modela procjenjivanja kapitalne imovine
 6. Jednoindeksni i višefaktorski modeli
 7. Efikasnost tržišta

III Tržište derivativa

 1. Opcije
 2. Obveznice sa ugrađenim opcijama
 3. Terminski ugovori i swap aranžmani

 

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “TRGOVANJE VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Quick Navigation
×
×

Cart