Termin održavanja: 09.-10.11.2023.

Mjesto održavanja: Marea Hotel & Spa, Neum

Seminar „Optimizacija poslovanja kroz makroekonomiju i ljudske potencijale“ predstavlja sveobuhvatan program usmjeren na unaprjeđenje poslovanja kroz kombinaciju makroekonomske politike te upravljanja ljudskim potencijalima. Seminar nudi duboko razumijevanje ključnih aspekata poslovnog okruženja…

Učesnici će se upoznati s praktičnim rješenjima i alatima za optimizaciju poslovanja u suvremenom ekonomskom okruženju te saznati kako to pomaže organizacijama da ostvare konkurentske prednosti i postignu uspjeh.

Opis seminara:

Jeste li se zapitali kako se promjene u makroekonomskim politikama mogu reflektirati na konkurenciju? Ili kako se mogu koristiti predviđanja i planiranja temeljena na makroekonomskim analizama kako bi se unaprijedila stabilnost i održivost poslovanja?
Znate li kako izgraditi dugotrajni sustav motivacije zaposlenika koji će podržati kontinuirano visoku produktivnost? Ili kako razviti efikasne strategije kriznog menadžmenta koje će osigurati brzu i smirenu reakciju tijekom neočekivanih kriznih situacija?
Odgovore na ova i na mnoga druga pitanja donosi seminar „Optimizacija poslovanja kroz makroekonomiju i ljudske potencijale“.

Seminar „Optimizacija poslovanja kroz makroekonomiju i ljudske potencijale“ predstavlja sveobuhvatan program usmjeren na unaprjeđenje
poslovanja kroz kombinaciju makroekonomske politike te upravljanja ljudskim potencijalima. Seminar nudi duboko razumijevanje ključnih
aspekata poslovnog okruženja s posebnim naglaskom na teme:

 • Makroekonomska politika i konkurencija – Analiziranje kako politika stabilnosti cijena, trgovinska politika i regulacija utiču na konkurenciju unutar industrije te kako preduzeća mogu iskoristiti ove faktore za optimizaciju svog poslovanja.
 • Makroekonomska predviđanja i strateško planiranje – Istraživanje kako preduzeća mogu koristiti makroekonomske prognoze, poput predviđanja stope rasta ili pada ekonomske aktivnosti, za donošenje dugoročnih strateških odluka i prilagodbu poslovnih planova.
 • Makroekonomska politika i finansijsko upravljanje – Razmatranje kako promjene u kamatnim stopama, porezima i inflaciji utiču na finansijsko upravljanje preduzeća. Analizirat će se strategije upravljanja rizicima i kapitalom u svjetlu makroekonomskih faktora.
 • Makroekonomski uticaj na tržište rada – Ispitivanje kako makroekonomske promjene, uključujući nezaposlenost i inflaciju, utiču na tržište rada. Analizirat će se kako preduzeća mogu prilagoditi svoje strategije zapošljavanja i ljudskih resursa kako bi optimizirale svoje poslovne operacije.
 • Ekonomska ekspanzija i recesija kroz strateški pristup preduzeća – Proučavanje kako preduzeća mogu pravilno reagovati tokom razdoblja ekonomske ekspanzije i recesije.

Ovaj seminar pruža praktična rješenja i alate za optimizaciju poslovanja u suvremenom ekonomskom okruženju te pomaže organizacijama da ostvare konkurentske prednosti i postignu uspjeh.

Teme iz područja ljuskih potencijala su:

 • Motivacija uposlenika – istraživanje ključnih faktora i strategija koje organizacije mogu primijeniti kako bi potaknule visoku motivaciju i produktivnost svojih zaposlenika stvarajući time pozitivno radno okruženje. Kroz interaktivne sesije i studije slučaja, sudionici će naučiti kako prilagoditi motivacijske tehnike različitim timovima i situacijama unutar svojih organizacija.
 • Upravljanje promjenom – analiziranje ključnih principa i alata za uspješno vođenje promjena unutar organizacije što će učesnicima omogućiti da se prilagode brzim promjenama u poslovnom okruženju. Kroz praktične vježbe i analize slučajeva, polaznici će razviti sposobnost za identifikaciju, planiranje i provedbu promjena koje doprinose dugoročnom uspjehu organizacije.
 • Krizni menadžment – razmatranje o važnosti razvoja strateških vještina za učinkovito reagiranje na neočekivane krizne situacije te oblikovanje strategija za minimiziranje negativnih utjecaja na organizaciju. Kroz analize stvarnih kriznih slučajeva i simulacije, sudionici će naučiti kako planirati, koordinirati i voditi organizacijski odgovor tijekom izazovnih situacija.
 • Kompleksni problemi – analiziranje analitičkih i kreativnih vještina koje su ključne za efikasno identificiranje, razumijevanje i rješavanje izazovnih situacija i problema unutar organizacija. Sudionici će se upoznati s metodama sustavnog pristupa kompleksnim problemima te kako primijeniti strukturirane strategije za donošenje informiranih odluka i postizanje održivih rješenja.

Kome je seminar namijenjen?

Seminar Optimizacija poslovanja kroz makroekonomiju i ljudske potencijale namijenjen je širokom spektru poslovnih profesionalaca, menadžera i lidera koji žele unaprijediti svoje razumijevanje makroekonomskih čimbenika i njihovog utjecaja na poslovanje kao i optimizirati upravljanje ljudskim potencijalima. To uključuje:

 • Državne službenike – koji se bave razvojem male privrede i strateškim planiranjem
 • Poduzetnike i vlasnike preduzeća – koje zanima kako globalna ekonomska kretanja i politike mogu utjecati na njihove firme te kako bolje planirati i prilagoditi svoje poslovanje
 • Menadžere – koji žele razviti strategijsko razumijevanje makroekonomske situacije kako bi donosili bolje odluke u vezi s resursima, ulaganjima i rastom
 • HR stručnjake – koji žele bolje razumjeti kako ekonomske promjene utječu na tržište rada i kako pravilno upravljati ljudskim potencijalima u tim uvjetima
 • Finansijske stručnjake – koji traže napredne tehnike finansijskog upravljanja i analize u promjenjivom ekonomskom okruženju
 • Strateške planere i konzultante – koji rade na razvoju dugoročnih strategija i planova organizacije
 • Lidere – koji će steći dublje razumijevanje kako optimizirati unutarnje procese i resurse te se nositi s izazovima u organizaciji.

Seminar je koncipiran kako bi omogućio razmjenu znanja i praktičnih vještina među različitim sektorima i industrijama te pomoći sudionicima u stvaranju konkurentske prednosti i postizanju uspješnijeg poslovanja u promjenjivim ekonomskim uvjetima

Agenda

ČETVRTAK 09.11.2023.

14:00-14:15

Registracija polaznika, uvodni govor, upoznavanje

14:15-15:45

ĐENAN SALČIN 
Upravljanje promjenom
Kompleksni problemi

15:45-16:00

Kafe pauza

16:45-17:30

FARUK HADŽIĆ

Makroekeonomska politika i konkurencija
Makroekeonomska predviđanja i strateško planiranje

PETAK 10.11.2023.

10:00-11:30

ĐENAN SALČIN
Krizni menadžment
Motivacija uposlenika

11:30-11:45

Kafe pauza

11:45-13:15

FARUK HADŽIĆ

Makroekonomski utjecaj na tržište rada
Makroekonomska politika i finansijko upravljanje
Ekonomska ekspanzija i recesija kroz strateški pristup poduzeća

13:15-14:15

Ručak

14:15-14:30

Završne riječi i podjela certifikata

O predavačima:

Faruk Hadžić, Dekan i predavač na Fakultetu za ekonomiju na Univerzitetu SSST.

Bavi se, kao makroekonomski analitičar i konsultant, analizom ekonomskih pokazatelja, daje stručna mišljenja,
komentare i prijedloge vezano za ekonomiju BiH.

Dobitnik je jedne Zlatne i dvije Srebrene plakete Univerziteta u Tuzli, za uspjeh tokom studija. Član je
Svjetske ekonomske asocijacije, Post-Kenzijanskog ekonomskog udruženja i Američke ekonomske asocijacije. Nosilac je više Google i IBM certifikata za analitiku i digitalni marketing. Autor i koautor više knjiga i studija.

Đenan Salčin, poslovni konzultant na više projekata koje sa partnerskim organizacijama
provode USAID, UNDP i GIZ.

Do sredine 2020. godine, obnašao je funkciju direktora Agencije za javne nabavke. Trenutno je angažiran i u oblasti FMCG industrije gdje sa određenim brojem regionalnih i BH kompanija radi na unaprjeđenju prodaje, prodajnih procesa i politika kao i upravljanja ljudima i procesima, obzirom na svoje bogato iskustvo rada i rukovođenja u velikim kompanijama kao što su Procter&Gamble, Orbico, HVB Central profit banka i JP Autoceste Federacije.

KOTIZACIJA:

Kotizacija za seminar iznosi 349 KM + PDV.

U cijenu kotizacije uključeno:

 • sudjelovanje na seminaru (dva dana)
 • nastavni materijali u elektronskoj formi
 • materijal za pisanje
 • uvjerenje/certifikat o usavršavanju
 • piće osvježenja za vrijeme kafe pauze
 • ručak
 • piće osvježenja za vrijeme kafe pauze
 • svim polaznicima poklon knjiga iz bogatog opusa Naklade MATE
 • nagrade iznenađenja za najsretnije

REZERVACIJA SMJEŠTAJA:

Rezervacija smjetaja za učesnike omogućena je na atraktivnoj lokaciji u Neumu u hotelu sa četiri zvjezdice: Marea Hotel & Spa****.

Ono što krasi Marea hotel & Spa je između ostalog zapanjujući pogled na more, moderno opremljene sobe, prostrani vanjski bazen, unutarnji bazen,
privatna hotelska plaža, spa & wellness centar gdje Vam na raspolaganju stoji jacuzzi, bio-finska sauna, parna sauna, tropski tuš i soba za relaksaciju, zatim
fitness dvorana opremljena najmodernijim spravama…

Cijena na bazi polupansiona:

 • jednokrevetna soba (po danu): 165 KM
 • dvokrevetna soba (po danu): 225 KM

U cijenu smještaja je uključen PDV.

PRIJAVA:

Prijava se vrši popunjavanjem obrasca u nastavku.

Napomene:

 • Plaćanje možete izvršiti na osnovu predračuna ili po računu nakon izvršene usluge (vrijedi samo za budžetske korisnike ili postojeće partnere Naklade MATE).
 • Nakon zaprimljene prijave, izvršit ćemo rezervaciju smještaja u hotelu Marea i poslati Vam predračun za kotizaciju te predračun za smještaj.
 • Navedene cijene smještaja vrijede za učesnike koji izvrše rezervaciju smještaja putem Naklade MATE.

Kontakt podatci:

Naklada MATE d.o.o.

Mob1: +387 63 044 236
Mob2: +387 63 472 847
Tel: +387 36 884 294
Fax: +387 36 885 057

naklada.mate@infoneum.com
naklada-mate@naklada-mate.ba

Tina Ujevića bb
88390 Neum

www.naklada-mate.b

Kompletan program seminara možete preuzeti OVDJE!

Quick Navigation
×
×

Cart